Bugaci Erdészet

Az erdészetünk által kezelt terület 5,8 %-a a Kiskunsági Nemzeti Park területéhez tartozik. Ebből mintegy kétharmad rész fokozottan védett, egyharmad rész védett természeti területen található erdő.

Maggazdálkodás
Évente mintegy 20 kg fehérnyár magot előállítunk elő.

Csemetetermesztés
Három csemetekerttel rendelkezünk: a 10 hektáros bugac-alsómonostori kertben lombos fafajok (akác, fehérnyár, nemesnyár, cserjék), míg az 5,8 hektáros központi, valamint a 2,1 hektáros tázlári csemetekertben fenyő fafajok termesztése folyik.

Fafajok terület szerinti megoszlása
(2016)
Fafaj Területarány
Erdeifenyő és feketefenyő 52%
Hazai nyár 25%
Akác 18%
Közönséges borókás-hazai nyáras 3%
Kocsányos tölgy 1%
Nemesnyár  

 

Az évente előállított csemeték száma
Fafaj Ezer db/év
Feketefenyő 700
Akác 450
Fehérnyár 350
Erdeifenyő 200
Nemesnyár 25
Cserjék 25
Összesen 1.750




 

 
Erdőművelés
A véghasználati területeinket – a természetvédelmi elvárásokat figyelembe véve – folyamatosan felújítjuk, növekvő hányadban (47%) őshonos hazai nyár célállománnyal, hasonló részarányban (46%) fenyővel, míg az akácosok, illetve a nemesnyárasok kissé visszaszorulnak. A természetes felújítások – melyek aránya nem éri el a 30%-ot – sarjadztatással történnek, a mesterséges felújítások pedig teljes talaj-előkészítéssel. A védett természeti területeken található erdők mesterséges felújítása során a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságával közösen a hagyományostól eltérő, kíméletesebb módszereket alkalmazunk.

Fahasználat
Évente átlagosan 320-350 hektár véghasználatra van lehetőségünk, valamint évi kb. 125 hektár gyérítést, illetve 350 hektár tisztítást végzünk. Az éves kitermelt bruttó fatömeg 60-70 ezer m3 körül alakul.
A megtermelt faanyag mintegy 30-35%-a rönk és kivágás, míg 65-70%-a sarangolt választék (papírfa, rosta, tűzifa) illetve egyéb ipari fa (állványfa, rúdfa, oszlopfa, szőlőtám). A rönköt részben az ÖKOPAL Raklap Üzemben használják fel, illetve értékesítjük, míg a kivágást a saját fűrészüzemünkben dolgozzuk fel. A papírfát és a rostfát exportáljuk, illetve szerződéses partnereinknek értékesítjük belföldön, a tűzifa és az egyéb ipari fa legnagyobb részét pedig a lakosság vásárolja meg.

Fafeldolgozás
Fűrész- és raklapüzemünk évente 28.000 m3 gömbfából 14.500 m3 szélezett fűrészárut állít elő, melynek legnagyobb része raklapelem. A szegező üzem éves kapacitása 280 ezer db rakodólap, melynek döntő többsége EUR raklap.

Vadgazdálkodás
Az erdészet vadászterülete 8.934 hektár. A nagyvadas jellegű területen jelentős a dámvad amelynek kiváló a trófeaminősége. Szintén nagy létszámú, de közepes trófeaminőségű az őzállomány, és nem hanyagolható el a területen élő vaddisznó-, valamint a folyamatosan növekvő gímszarvas-állomány sem. A mezőgazdasági területeken természetes apróvadállomány él.

Oktatás, közjólét
Az erdészet területén két, a bugaci puszta tanyavilágának hangulatát őrző szálláshely fogadja a vendégeket, a 2004-ben felújított exkluzív Vadászház Panzió és az erdő szélén álló Bucka Szálló. Az Alföld-fásítási Múzeum megújított kiállítása az alföldi erdőtelepítés szakmatörténeti dokumentumait, tárgyi emlékeit mutatja be. A Bucka Szálló épületével szemben álló Oktatási Kabinet kiválóan alkalmas kisebb konferenciák, továbbképzések, illetve családi és céges rendezvények megtartására.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató