Vadászterületek

Bugaci vadászterület
Császártöltési vadászterület
Mélykúti vaddisznóskert

Kerekegyházi és Nyíri erdei vadászterület
Dél-Kiskunsági Erdészet vadászterület


Bugaci vadászterület

A Bugaci Erdészet vadászterülete 10.010 hektár, amelynek egyik felét erdő borítja, másik fele mezőgazdasági művelés alatt áll. A vidék jellegzetes növényzete a borókásnyáras.

A terület nagyvadas jellegű, vadászható vadfajok: dám- és gímszarvas, őz, vaddisznó. Az őzek erdei élőhelyen élnek, a legjobb bakok trófeasúlya eléri a 400 grammot.

A betelepült dámállomány minősége folyamatosan javul, 2-4 kg-os trófeák jellemzik. Az utóbbi évek legjobb trófeái rendre meghaladták a 4 kg-os határt. Az eddigi legnagyobb, aranyérmes trófeát (4,42 kg súlyú) viselő dámbikát 2002-ben lőtték ki.

A vendégeket az erdészet területén található Bucka Szálló és Bugaci Vadászház fogadja.


Elérhetőség:

6114 Bugac, Felsőmonostor 545.
Tel.: 76/575-520
Fax: 76/372-603
E-mail: fodorm@kefag


Vissza a lap tetejére!

 

 

 

Császártöltési vadászterület

A Császártöltési Erdészet vadászterülete 11.634 hektár, amelyen sík homokvidékek és enyhe lejtésű, de nagy relatív szintkülönbséget mutató löszös, homokos dombok váltják egymást. Az erdősültség közel 80%-os, fenyvesek, akácos és hazai nyáras állományok jellemzőek, helyenként sűrű cserjeszinttel. Az élőhelyi adottságoknak megfelelően nagyvadas terület.

Vadászható vadfajok: gímszarvas, őz, vaddisznó. Az őzállomány közepes minőségű, a trófeák jellemző súlya 200-350 gramm. A császártöltési vadgazdálkodás meghatározója a kiváló genetikai adottságú gímszarvas populáció, a bírálatra kerülő trófeák zöme 7-10 kg-os, de előfordul 11 kg feletti fejdísz is. A vaddisznóállomány növekszik a területen, és a trófeák minősége is folyamatosan javul. A sikeres vaddisznóhajtások átlagos terítéke 10-15 elejtett vad.

A császártöltési vadászterületet felkeresőket két, környékbeli szálláshely fogadja.

 


Elérhetőség:

6239 Császártöltés, Sport tér 7.
Tel.: 78/543-010
Fax: 78/443-119
Mobil: 30/689-7417
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Vissza a lap tetejére!

 


Mélykúti vaddisznóskert

A vadaskert a Duna-Tisza közi hátság és az Észak-bácskai löszhát találkozásánál helyezkedik el, területe 676 hektár. A vadászterület mezőgazdasági adottságait tekintve 83%-án található erdő, 16%-a mezőgazdasági művelésű (szántó, gyep, szőlő, gyümölcs, kert), a fennmaradó 1% vadgazdálkodásra alkalmatlan terület.
A KEFAG Zrt. 1993. szeptember 1-jével kapta üzemi kezelésbe. Az 1996. évben a vadaskert kerítésének és berendezéseinek megépítésével a saját kezelésű erdőben saját vadaskertben gazdálkodhattunk. A vaddisznó törzsállomány kb. 270-300 db. A gímszarvas állomány jelenléte stabil, létszámának időleges növekedése összefügg a közeli vadásztársaságok intenzív vadászati tevékenységével. 2000. évtől megkezdődött a dám telepítése, amelynek törzsállománya 50-70 db. Az őzállomány mennyisége és minősége gyenge.
Teríték adatok Vadászati idényben a vadaskertben átlagosan 2-3 hajtónapon 150-200 db vaddisznó (ebből 35% vadkan) kerül terítékre. Egyéni vadászaton 2-3 db gímbika, 5-7 db gím tarvad, 4-6 db dámbika, 10 -15db dám tarvad, 3 db őzbak, és 6 db őz tarvad, valamint 25-35 db vaddisznó kerül terítékre.

A vadászat mellett érdemes megismerkedni a környék egyedülálló természeti értékeivel, megtekinteni a több mint háromszáz éves Szent Anna templomot, felüdülni Kiskunmajsa, Kiskunhalas vagy Mórahalom gyógyfürdőiben, vagy visszatekinteni a magyarság múltjára az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.
Elérhetőség:

6422 Tompa, Felsősáskalapos 25.
Tel.: 77/551-470
Fax: 77/551-477
Mobil: 30/488-8894
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vissza a lap tetejére!

Kerekegyházi és Nyíri erdei vadászterület

Az Észak-Kiskunsági Erdészet területén két vadászterület fekszik, a Kerekegyházi és a Nyíri erdei vadászterület.

A Kerekegyházi vadászterületen 6.231 hektáron folyik vadgazdálkodás. Az erdős buckavonulatokkal szabdalt síkon mezőgazda- sági területek, turjánosok, rétek és homok- pusztai gyepek váltakoznak.

A vadászterület erdősültsége 60%-os, mely nagyon változatos élőhelyet biztosít az itt élő állatfajoknak.

Vadászható vadfajok: őz, vaddisznó, dámszarvas. A vadászterület nagyvadas jellegű, az apróvad jelentősége visszaszorulóban van. A vaddisznóállomány mennyisége és minősége a térségben meghatározó, a kiemelkedő agyarak hossza meghaladja a 20 cm-t. A terület alkalmas sikeres cserkelésre és lesvadászatra, valamint eredményes vaddisznóhajtásra. Az őz mellett a dámvad is megtalálható, ám a homokos talajon lévő erdő közepes minőségű állományt képes eltartani. Az őzállomány közepes minőségű, az őztrófeák jellemző súlya 250-350 g. A vadászterületen a dámszarvas feljövőben van, vadászati jelentősége egyre nagyobb. Az utóbbi években a vadászterületen megjelent már a gímszarvas is.

 

A 2.777 hektáros Nyíri erdei vadászterület magját a Duna-Tisza közének egykori gyöngyvirágos és pusztai tölgyeseinek maradék állományfoltjai és a meglévő kultúrerdők adják. A terület erdősültsége 49%-os. Központi része egy 1.235 hektáros vadaskert.
Vadászható vadfajok: őz, dámszarvas, vaddisznó. A vadaskertben található a térség legszebb dámvadállománya, mely a XVIII. század elején jelent meg. A területen kiemelkedő vadászati értéket képvisel a vaddisznó is.

Elérhetőség:

6041 Kerekegyháza, Dózsa Gy. út 117.
Tel.: 76/546-200
Fax: 76/371-109
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vissza a lap tetejére!

Kelebiai vadászterület

A Dél-Kiskunsági erdészet területén található vadászterület nagysága 11 450 hektár, erdősültsége kb. 60 %. A térség a Duna-Tisza közi homokhát része, ahol a síkságból erősen tagolt, homokborítású buckák emelkednek ki. Vadászható vadfajok: gímszarvas, dámvad, őz, vaddisznó.

A terület fontos vadja a jó trófeaminőségű gímszarvas. A déli gímbika sajátossága a szép gyöngyözöttségű, fekete agancs, melynek átlagsúlya 6-8 kg, de nem ritka a 10 kg körüli sem.
Az őz létszáma számottevő, trófeaminősége közepes (300-350 gr).

A vadászterület Balotaszállás-Kisszállás-Kelebia községek erdeit érinti, az ide szervezett vadászat esszenciáját a gyulaji származású, kiváló minőségű dámpopuláció jelenti.
Az októberi barcogás idején kapitális bikák ejthetők, a trófeák több mint 70 %-a aranyérmes minősítésű. 1999-ben Magyarország legjobbjai közt jegyezték az itt ejtett 4,99 és 4,92 kg trófeasúlyú dámbikákat. Azóta is az októberi barcogás idején minden évben kapitális bikák is terítékre kerülnek. A 2012-ben terítékre került 37 db trófeából 31 db lett érmes: 25 arany -, 4 ezüst- és 2 bronz érmes. A trófeák átlagos tömege 4.27 kg volt.

A vaddisznóállomány feldúsulásának, látványos terjeszkedésének köszönhetően fontos szerepet kap a kis-, közepes- és nagyterítékű hajtások szervezése.

A Dél-Kiskunsági Erdészethez vadaskert is tartozik. A 676 hektáros Tinójárási vaddisznóskertben nagy terítékű hajtásokat szervezünk. A hajtóvadászatok - 10-15 vadász részvételével – során 50-80 vaddisznó kerül terítékre. A kertben folytatott „öregbítésnek” köszönhetően 18-22 cm agyarú kanok fekszenek a terítéken.

A vadászat mellett érdemes bejárni a környéket is, mely természeti- és történelmi értékekben, valamint gyógyvizekben is gazdag:
- Szent Anna templom, Tompa
- Kiskunmajsa-, Kiskunhalas-, Mórahalom gyógyfürdői
- Kiskunhalasi Csipkemúzeum
- Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
- a közeli Szabadka, a határon túl

Szálláshely
A vadászterület szívében, erdei környezetben áll az Erdészet által üzemeltetett Sáskalaposi Vadászház, melynek 5 db fürdőszobás szobája, s jól felszerelt étkezője és társalgója 10 vendég kényelmes pihenését szolgálja.


Elérhetőség:

6422 Tompa, Felsősáskalapos 25.
Tel.: 77/551-470
Fax: 77/551-477
Mobil: 30/488-8894
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Vissza a lap tetejére!

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató