ÖKOPAL Raklap Üzem

 

A jánoshalmi fafeldolgozó üzem 1970-ben került a KEFAG Zrt. jogelődjéhez. Eleinte a Jánoshalmi Erdészet részeként, később erdészeti szintű üzemként működött, majd több évi önálló leányvállalati státus után 2006-tól ismét az anyavállalat önálló erdészeteként üzemel.

A hetvenes évek végén az erdőgazdasági ágazatban államilag támogatott fejlesztéssorozat részeként jelentős fűrészipari kapacitást hoztunk létre Jánoshalmán. Ez a ma is működő M.E.M. rönkkocsis és M.E.M. iker szalagfűrészek üzembe állítását jelentette. A mezőgazdasági faládák, ládaelemek, szőlészeti akáctermékek előállítása mellett egyre nagyobb mennyiségben készültek rakodólap-elemek és kész rakodólapok is.
Az ÖKOPAL Raklap Üzem jelenleg 13 hektáros, iparvágánnyal rendelkező, zárt telephelyen működik, ahol 21 folyamatosan karbantartott épület található, 7.849 m2 összes alapterülettel. Az alkalmazotti létszám közel 110 fő. Az üzem fő tevékenysége a rakodólap-gyártás. Az alapanyag 45-50%-ban a társaságunk kezelésében lévő erdőkből, 15%-ban más állami erdőkből kerül ki, a fennmaradó részt pedig magán-erdőgazdálkodóktól vásároljuk. Átlagos években 60-63 ezer m3 alapanyagot dolgozunk fel. A gömbfát bontó szalagfűrészeken prizmázzuk, majd a sorozatvágókkal raklapelemeket vágunk. A szegezés két automata gépsoron történik, kis tételű egyedi megrendelések esetén kézi szegezést is vállalunk.

Gyártott termékek
 

A mindig is vezető szerepet játszó üzem jelenlegi évi 600 ezer darabot meghaladó termelésével hazánk legnagyobb raklapgyártója. Az ehhez szükséges deszkák és ún. tuskópallók nagyobb részt helyben készülnek, illetve 10% körüli mennyiségben külső beszállítóktól vásároljuk. Az ipari, az EUR, valamint az EPAL raklapok aránya évről évre jelentősen változik, a piaci igényeknek megfelelően. A fűrészelés során nyert kihozatal 48-52% között változik a termékpalettától függően. A megtermelt raklapelemből 70-75% első osztályú (főleg EUR raklap készül belőle, kismértékben ipari raklap), a fennmaradó rész másod- és harmadosztályú – ebből részint ipari raklapot gyártunk, részint eladjuk. A nem értékesíthető vegyes hulladékot a szárítási technológiai és a fűtési hőszükséglet fedezésére használjuk fel.


Alkalmazott alapgépek
 
Üzemünk jól felszerelt eszközparkkal rendelkezik: M.E.M. iker szalagfűrész, M.E.M. függőleges rönkhasító szalagfűrész rönkkocsival, COSTA Ghepardo sorozatvágó körfűrészgép, RAIMANN KRD 310 sorozatvágó körfűrészgép, VECOPLAN aprítógép, CORALI láncos sablonú szegezőgépsor, CORALI alternáló sablonú szegezőgépsor, 3 db egyenként 140 bruttó m3 térfogatú MÜHLBÖCK szárítókamra, NESTRO porelszívó rendszer,
840 kW teljesítményű POLYTECHNIK automata kazánberendezés. A gyártóberendezések közül a két fűrésztechnológiai sor és a két szegező gépsor a legjelentősebb. Az elmúlt évek fejlesztéseit főként a környezetvédelmi megfontolások és a vevői igények diktálták. Az üzemben 2001 óta végrehajtott beruházások összértéke meghaladja a 700 millió forintot. Cégünk jelentős forrásokat szán a jövőben is az üzem folyamatos fejlesztésére.

Értékesítés

A gyártott rakodólapokat nyersen, hőkezelve illetve szárítva értékesítjük, nagyrészt külföldi, elsősorban szlovén és olasz partnerek részére, de a hazai vevőkörünk is jelentős.

A téglagyártási és energetikai célra hasznosítható fűrészport, valamint az aprítékot és a szálas hulladékot belföldön értékesítjük. A jövő fejlesztési irányát a szűkülő alapanyag-kínálathoz való alkalmazkodás, a gyártói kapacitások és technológiák optimalizálása jelenti.
 

 

Tűzgyújtási tilalmak

KEFAG Zrt.

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

Cím: Kecskemét, 6000 József Attila u. 2.
Tel. +36 76/510-400
Fax: +36 76/328-318
e-mail: kefag@kefag.hu
Faanyag kereskedelmi lánc technikai azonosító szám: AA0150286

Kapcsolat

Működési terület

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató