Amikor a természet szeretete sporttal párosul

2023. szeptember 16-án tartotta immáron hagyományosnak számító biciklitúráját a Halasi Bringabarát Klub és a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Bugaci Erdészete.
A túra minden évben nagy népszerűségnek örvend a kicsik és nagyok körében egyaránt, idén is közel nyolcvanan bringáztak. A gyülekező a kiskunhalasi Közösségek Házánál volt, ahonnan a résztvevők Bodogláron, Szankon és Móricgáton keresztül egészen a bugaci Bucka Vendégházig kerekezhettek. Majd egy különleges előadás és egy nagyszerű ebéd után indultak vissza.
A táv így közel 100 kilométert tett ki. Az útvonal megválasztása hűen tükrözi azt az összefogást, ami a két szervezőt összeköti. Ők egyaránt fontosnak tartják, hogy a sport és a természet szeretete szorosan összefonódjon. Ez az, ami évről-évre élteti ezt a nagyszerű programot.

A résztvevők végig erdővel övezett útvonalon tekertek, melynek köszönhetően rövid betekintést nyertek többek között a KEFAG Zrt. szakemberei által kezelt erdőterületek életébe is. Melyekkel kapcsolatos kérdéseiket, észrevételeiket kerékpározás közben, kötetlenül megvitathatták. A jó időnek, és a baráti légkörnek köszönhetően többen is azt a visszajelzést adták, hogy szinte fel sem tűnt mekkora távot tettek meg.
Az erdészet Oktatási Központjában dr. Csóka György erdőmérnök, egyetemi tanár tartott lebilincselő előadást a biodiverzitás fontosságáról. Egyszerű, és laikus szemmel is maximálisan élvezhető módon, a mindennapi életből vett példákkal szemléltette, hogy mennyire fontos a biológiai sokféleség megőrzése, megteremtése. Ennek egyik alappillére a holtfa. A lábon száradó vagy a még élő, de már odvasodó fák számos állatfajnak biztosítanak kiváló szaporodó-, és búvóhelyet. A holtfák eltűnése olyan ökológiai folyamatokat indított el, melyek számos faj jövőjét kockáztatják. Mindezek mellett a korhadékokban élnek és szaporodnak a különféle rovarok, melyek életmódjukból fakadóan nem csak táplálékot biztosítanak egyéb állatoknak, hanem olyan „fabontó” tevékenységet végeznek, amellyel segítik a talaj humuszképződését, biztosítják a talajszerkezet, talajporozitás megfelelő alakulását.
Összefoglalva tehát a résztvevők végül nemcsak kellemesen elfáradva, a különleges ebédtől eltelve, hanem számos új információval térhettek haza. Az ilyen közösségépítő programok létjogosultsága vitathatatlan, hiszen a sport összehozza az embereket, és követlen utat nyit a másik fél és önmagunk megismeréséhez egyaránt.

Tarjányi Lili

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató