A Kéktúrázás Napja

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. munkatársai három szakaszon kísérték a gyaloglókat a Kéktúrázás Napján 2023. október 14-én

Évről-évre október második szombatján rendezi meg az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapját a Magyar Természetjáró Szövetség. Az Országos Kékkör 3 kéktúra részén, 143 túracsoporttal 2580 km-t tesznek meg egy nap alatt a jelentkezők, 2020 óta töretlen lelkesedéssel. A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. erdészekkel vezetett túrákat biztosított az Alföldi Kék szakaszain az érdeklődőknek.

A KEFAG Zrt. három szakasszal, a 104-es (Kéleshalom-Kunfehértó), a 105-ös (Tücsök-tanya-Kunfehértó) és a 106-os (Tücsök-tanya-Petróczi-iskola) túrautakon, 43,9 km hosszan biztosított vezetett túrát jogosult erdészeti szakszemélyzettel az érintett napon. A kellemes „indián nyárnak” köszönhetően nagy volt az érdeklődés mindhárom útvonalon. Összesen 98 fő regisztrációjával valósult meg a program. A program nagy előnye, hogy a területeken gazdálkodó erdészek bármilyen szakmai kérdés esetén készségesen tudtak válaszolni az érdeklődő túrázóknak.

A legnyugatabbi túránk (104-es szakasz) Kéleshalomról indult egészen Kunfehértó Üdülőtelepig. Itt a túrázók 13,5 km-t tettek meg 20 m szintkülönbséggel. Kéleshalom bélyegzőponttól indulva sétáltunk a Bácskai-síkvidéken, ahol erdők, erdősávok, gyepek és mezőgazdasági területek váltakoztak. Túránk során betekintést nyertünk a területre jellemző tanyavilágra, valamint a Kéleshalmi Homokbuckák Természetvédelmi Területre. A Pici Paci Portáján pecsételhettünk másodszor a füzetünkbe. A homokhátsági túránk célpontja Kun-Fehér-tó, amelynek partja a strandolók és horgászok kedvelt üdülőhelyévé vált. A jelenlegi tavat elérve, megfigyelhettük a régi tómeder mára füves mélyedését is. A táv megtétele után zsíros kenyérrel jutalmaztuk a túrát teljesítőket.

A középső túraszakasz (105-ös szakasz) a Tücsök-tanyától indult egészen Kunfehértóig. Itt a túrázók 15,1 km-t tettek meg 10 m szintkülönbséggel. Az 53-as főút Tücsök-tanya buszmegállója közeléből indult a séta, ahol a Kéktúra útvonala nyugatról becsatlakozik az országútra. Túránk tanyákkal hálózott erdős területen, helyenként kanyargósan vezetett. A kiskunsági erdőket elhagyott tanyák, gyümölcsösök, illetve néhány vadles színesítette. Kb. 9 km megtétele után értük el a Kis-keceli út bélyegzőhelyét. A homokos út nem sokat változik a túra során, a napsütötte szőlősök után elérjük Kunfehértó határát. A második szakasszal érintett túránk célpontja Kun-Fehér-tó volt.
A KEFAG Zrt. területeinek érintettségével megvalósult utolsó túránk a Tücsök-tanyától a Petróczi-iskoláig 15,3 km hosszúságban, 10 m szintkülönbséggel valósult meg. A Bácskai-homokhátság többnyire erdős területe várta az erre haladókat. Az 53-as út Tücsök-tanya buszmegállója közeléből indult a túránk. Ez a túra tartogatott némi kalandot és változatosságot, ami az út járhatóságát és környezetét illeti. Helyenként kevésbé kijárt és sűrű növényzettel borított utak kanyarognak az elkerített területek és erdőségek között a Jánosteleki erdőben. Az itteni erdők zöme kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, ahol tavasszal a homoki nőszirom, ősszel pedig a homoki kikerics figyelhető meg teljes pompájában, ez utóbbi utolsó példányait a résztvevők a túra során is megfigyelhették. Az élőhely védelmet jelző Natura 2000 táblákkal többször is találkozhattunk az útvonalon. A védett területek határán tanyák, egykori tanyahelyek, facsoportok, állattartó telephelyek váltják egymást. Kis kitérővel megtekinthető a KEFAG Zrt. 2019-ben átadott Jánosteleki Kilátója, ahonnan körpanoráma nyílik a kiskunsági erdőkre. A túra az 55-ös főút mellett található egykori Petróczi-iskola épületében kialakított csárdánál ért véget.

Köszönjük a Császártöltési Erdészet és a Dél-Kiskunsági Erdészet munkatársainak helytállását és közreműködését a túrák megvalósításában.

Forrás: https://kekturazasnapja.kektura.hu/

Dr. Andrési Dániel
erdőgazdálkodási és természetvédelmi osztályvezető

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató