Mi legyen a hulladékkal? Segítünk!

Mi legyen a hulladékkal? Segítünk!

Korábban már hírt adtunk arról, hogy mekkora problémát okoz manapság az illegális hulladéklerakás. Illetve arról, hogy milyen negatív hatásai vannak a környezetre nézve.
Ebben a cikkben pedig megoldást kínálunk arra, valamint tájékoztatást adunk arról, hogy az erdő helyett hová kell(ene) tenni a háztartásokban felgyülemlett szemetet. A Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a hulladékgyűjtés minden szegmensére kínál elérhető alternatívákat azoknak, akik valóban tenni akarnak a környezetük egészségéért. A honlapon tételesen, településnévre szűrhetően megtalálhatóak a különböző hulladéklerakók és hulladékudvarok címei. Amennyiben az Ön utcájában még nem jár a kukás autó, érdeklődjön a lakóhelyéhez legközelebbi ügyfélszolgálaton, hogy ki tudják-e bővíteni a szemétszállító autó útját az Ön háza felé is, mert erre is van lehetőség és jó példa.

Az említett lerakókban többek között a nem veszélyes, építési-, zöld- és kommunális hulladék helyezhető el térítés ellenében. A hulladékudvarokba pedig a háztartásokban szelektíven gyűjtött hulladék szállítható be, ahol a tételeket külön mérlegelve veszik be. Igazoló okmány (magyarországi lakcímkártya, tartózkodási engedély, hatósági bizonyítvány, regisztrációs igazolás) felmutatásával bármely hulladékudvar szolgáltatásai országosan igénybe vehetőek.

A hulladéklerakók üvegházhatás-kibocsátásának csökkentésére, illetve a hulladékkezelési rendszer működési hatékonyságának növelésére 2024. januártól 14 város bevonásával elindult a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok háztól történő begyűjtése Magyarországon. A kezdeményezést a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) és szerződéses partnerei működtetik. Amennyiben azonban lehetősége van rá, érdemes a konyhai zöldhulladék komposztálására is időt fordítani, amivel kertjének olyan értékes biomasszát állíthat elő könnyedén, amivel költséghatékonyan és vegyszermentesen tudja pótolni a talaj számára szükséges tápanyagokat.

Amennyiben komolyabb mennyiségű hulladék képződik a ház körül vagy akár egy építési területen, lehetőség van a Lakossági Ügyfelek, Gazdálkodó szervezetek és Intézmények részére kommunális-, lom- és zöldhulladék elszállításához konténer igénylésére. Az erre vonatkozó részletes tájékoztatás megtalálható a DTKH honlapján.
Sok esetben találkozhatunk a természetben használaton kívüli hűtőkkel, fotelekkel, ágyakkal és számos lomtalanításból származó hulladékkal. Ennek kiküszöbölésére a DTKH Nonprofit Kft. évente ingatlanonként térítésmentesen két alkalommal, üdülő ingatlan esetében egy alkalommal (3m3/ alkalom mennyiségben) házhoz menő rendszerben végez lomtalanítási szolgáltatást.

A szelektív hulladékgyűjtés mára már egyre népszerűbb, ugyanakkor még mindig sok kérdés merül fel a használókban azzal kapcsolatban, hogy tulajdonképpen mit-hová is kell tenni, annak ellenére, hogy elég részletes útmutatókat helyeznek el a gyűjtőedények mellett. A papírokhoz (tisztán, laposra hajtogatva): kartondoboz, hullámpapír, élelmiszerek és kozmetikai cikkek papírdobozai, színes és fekete-fehér újság, szórólap, prospektus, irodai papír, füzet tehető. A műanyagok közé (kiöblítve, laposra taposva): színes- és víztiszta PET palack, kupak (üdítős, ásványvizes), kozmetikai és tisztítószerek flakonjai (pl: samponos, öblítős, mosogatószeres), reklámszatyor, nylonzacskó, csomagolófólia, fólia (zsugor és strech), joghurtos, tejfölös és margarinos dobozok gyűjthetőek. A fém- és italos kartondobozokhoz (kiöblítve, laposra taposva): fém italos doboz (pl: üdítős, sörös, energiaitalos), tartós tej és üdítők dobozai (TetraPack), konzervdoboz. https://dtkh.hu/edukacio

Mindezek mellett, ha az erdőben járva kiürült a csomagolópapír, a zacskó vagy az üveg, amelyből fogyasztottunk, a legegyszerűbb az, ha üresen hazavisszük vagy egy kihelyezett hulladékgyűjtőbe rakjuk. Mert mindannyiunk érdeke, hogy tiszta egészséges és rendezett környezetet teremtsünk, és megőrizzük azt eredeti szépségében.

Tarjányi Lili

Tűzgyújtási tilalmak

KEFAG Zrt.

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

Cím: Kecskemét, 6000 József Attila u. 2.
Tel. +36 76/510-400
Fax: +36 76/328-318
e-mail: kefag@kefag.hu
Faanyag kereskedelmi lánc technikai azonosító szám: AA0150286

Kapcsolat

Működési terület

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató