Kecskeméti Arborétum

Csalánosi Géngyűjtemény

Bugaci Erdészet

Az erdészetünk által kezelt terület 5,8 %-a a Kiskunsági Nemzeti Park területéhez tartozik. Ebből mintegy kétharmad rész fokozottan védett, egyharmad rész védett természeti területen található erdő.

Maggazdálkodás
Évente mintegy 150 kg feketefenyő és 15 kg erdeifenyő magot termelünk a területünkön található regisztrált magtermő állományokból gyűjtött tobozból. Emellett évi 20 kg fehérnyár magot is előállítunk.

Csemetetermesztés
Három csemetekerttel rendelkezünk: a 10 hektáros bugac-alsómonostori kertben lombos fafajok (akác, fehérnyár, nemesnyár, cserjék), míg az 5,8 hektáros központi, valamint a 2,1 hektáros tázlári csemetekertben fenyő fafajok termesztése folyik.

Fafajok terület szerinti megoszlása
(2007)

Fafaj
Területarány
Erdeifenyő és feketefenyő
52%
Hazai nyár
25%
Akác
18%
Közönséges borókás-hazai nyáras
3%
Kocsányos tölgy
1%
Nemesnyár

 

Az évente előállított csemeték száma
Fafaj Ezer db/év
Feketefenyő 700
Akác 450
Fehérnyár 350
Erdeifenyő 200
Nemesnyár 25
Cserjék 25
Összesen 1.750
 

Erdőművelés
A véghasználati területeinket – a természetvédelmi elvárásokat figyelembe véve – folyamatosan felújítjuk, növekvő hányadban (47%) őshonos hazai nyár célállománnyal, hasonló részarányban (46%) fenyővel, míg az akácosok, illetve a nemesnyárasok kissé visszaszorulnak. A természetes felújítások – melyek aránya nem éri el a 30%-ot – sarjadztatással történnek, a mesterséges felújítások pedig teljes talaj-előkészítéssel. A védett természeti területeken található erdők mesterséges felújítása során a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságával közösen a hagyományostól eltérő, kíméletesebb módszereket alkalmazunk.

Fahasználat
Évente átlagosan 320-350 hektár véghasználatra van lehetőségünk, valamint évi kb. 125 hektár gyérítést, illetve 350 hektár tisztítást végzünk. Az éves kitermelt bruttó fatömeg 60-70 ezer m3 körül alakul.
A megtermelt faanyag mintegy 30-35%-a rönk és kivágás, míg 65-70%-a sarangolt választék (papírfa, rosta, tűzifa) illetve egyéb ipari fa (állványfa, rúdfa, oszlopfa, szőlőtám). A rönköt részben az ÖKOPAL Raklap Üzemben használják fel, illetve értékesítjük, míg a kivágást a saját fűrészüzemünkben dolgozzuk fel. A papírfát és a rostfát exportáljuk, illetve szerződéses partnereinknek értékesítjük belföldön, a tűzifa és az egyéb ipari fa legnagyobb részét pedig a lakosság vásárolja meg.

Fafeldolgozás
Fűrész- és raklapüzemünk évente 28.000 m3 gömbfából 14.500 m3 szélezett fűrészárut állít elő, melynek legnagyobb része raklapelem. A szegező üzem éves kapacitása 280 ezer db rakodólap, melynek döntő többsége EUR raklap.

Vadgazdálkodás
Az erdészet vadászterülete 10.010 hektár. A nagyvadas jellegű területen jelentős a dámvad amelynek kiváló a trófeaminősége. Szintén nagy létszámú, de közepes trófeaminőségű az őzállomány, és nem hanyagolható el a területen élő vaddisznó-, valamint a folyamatosan növekvő gímszarvas-állomány sem. A mezőgazdasági területeken természetes apróvadállomány él.

Oktatás, közjólét
Az erdészet területén két, a bugaci puszta tanyavilágának hangulatát őrző szálláshely fogadja a vendégeket, a 2004-ben felújított exkluzív Vadászház Panzió és az erdő szélén álló Bucka Szálló. Az Alföld-fásítási Múzeum megújított kiállítása az alföldi erdőtelepítés szakmatörténeti dokumentumait, tárgyi emlékeit mutatja be. A Bucka Szálló épületével szemben álló Oktatási Kabinet kiválóan alkalmas kisebb konferenciák, továbbképzések, illetve családi és céges rendezvények megtartására.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. További információ...

Elfogadom a sütik használatát.