"Ember, ki elhaladsz mellettem, kérlek ne nyúlj hozzám!"
Fotó: Pinterest

"Ember, ki elhaladsz mellettem, kérlek ne nyúlj hozzám!"

Május idusán elkezdődik az őzsuták és a szarvastehenek ellési időszaka, ami egészen június közepéig is eltarthat. Ezekben az időszakokban természetjárás közben találkozhatunk az anyjuk által gondosan elfektetett gidákkal, borjakkal.

Az egyetlen teendőnk ezekkel az apróságokkal az, hogy érintkezés nélkül elhaladunk mellettük. Nem kell őket megmenteni, hiszen nagy valószínűséggel az anya valahol a közelben tartózkodik, táplálkozik. Ezek az időszakok a vadászati idényen kívül esnek, tehát szinte biztos, hogy nem árvultak el.

Hazavinni őket több okból sem szerencsés. Egyrészt törvényellenes, másrészt pedig szinte biztos, hogy az állat elpusztul, hiszen nem tudják biztosítani számára a szükséges életfeltételeket.

Amennyiben mégis valamilyen oknál fogva érintkezett vele vagy sétáltatás közben a kutya megfogta, haladéktalanul értesíteni kell a területileg illetékes vadászatra jogosultat, aki gondoskodni fog arról, hogy az állat a megfelelő kezekbe jusson.

A kutyasétáltatás jogilag szabályozva van, ugyanakkor ezúton is felhívjuk a figyelmet arra, hogy mindenki jól felfogott érdeke az, hogy a kutyát természetjárás közben lehetőség szerint mindig pórázon tartsák.

Amennyiben nem ismert a területileg illetékes szakember elérhetősége, a település önkormányzata vagy a rendőrség tájékoztatást adhat ezzel kapcsolatban.

Tarjányi Lili

Tűzgyújtási tilalmak

KEFAG Zrt.

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

Cím: Kecskemét, 6000 József Attila u. 2.
Tel. +36 76/510-400
Fax: +36 76/328-318
e-mail: kefag@kefag.hu
Faanyag kereskedelmi lánc technikai azonosító szám: AA0150286

Kapcsolat

Működési terület

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató