Kutatás

Társaságunk a hazai körülmények között előforduló, az erdőtenyészet szempontjából legkedvezőtlenebb termőhelyeken gazdálkodik, így érthető, hogy miért fordít megkülönböztetett figyelmet az innovációra, a kutatási tevékenységekre. Ezen gondolat megtestesülése az országos viszonylatban egyedülálló Erdészeti Szaporítóanyag Termesztési Központ létrehozása, amelyet a KEFAG Zrt. 1996-ban a Földművelésügyi Minisztériummal közösen alapított.

A központ legfontosabb tevékenységei közé tartozik a magas genetikai értékű szaporítóanyag előállításának és gyűjtésének, valamint a kor követelményeinek és a változó klimatikus viszonyoknak megfelelő erdőművelési- és használati technológiák fejlesztései, illetőleg egyéb az erdőgazdálkodás területét érintő innovatív alapkutatások folytatása.

Az alapítás óta eltelt években kialakításra került a Csalánosi Géngyűjtemény, amely több mint 30 hektáron elhelyezkedve szolgálja az ex-situ génmegőrzést illetve szaporítóanyag előállítást. A gyűjteményben a hazánk egész területéről gyűjtött vadkörte, a kiemelkedő jelentőségű védett vadkörte kisfajok, valamint vadalma, madárcseresznye, fehérnyár és feketenyár származások egyedeinek faalakú állományai kaptak helyet. Az ezen a téren végzett munkánkat, a Földművelésügyi Minisztérium a génmegőrzési tevékenységre évente kiírásra kerülő pályázataink támogatásával ismeri el.

Kutatási tevékenységeink megalapozottságát a Központ keretében működtetett talaj-, illetve magvizsgálati laboratórium biztosítja, amelyek előre meghatározott árlista alapján természetesen külső partnereink megrendeléseit is teljesítik.

Eredményeink között említhetjük többek között, a fehérnyár mag legalább egyéves tárolási módszerének kidolgozását, az erdészeti csemeték ellenőrzött mikorrhizálási technológiájának hazai technológiáját és az első ilyen jellegű referenciaültetvények létrehozását, helyi fatermési táblák megalkotását, szennyvíziszap komposzt erdei csemetekertekben történő alkalmazási módszerének kidolgozását, valamint több kísérleti energetikai ültetvény létesítését.


KEFAG ESZTK nagyobb térképen való megjelenítése
A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató