Erdőgazdálkodás

Az erdőgazdálkodási tevékenység - legyen az hegy, domb vagy síkvidéki - a legnehezebb munkák közé tartozik. Különösen igaz ez a megállapítás térségünkre, hiszen a Duna-Tisza köze klimatikus és termőhelyi viszonyait tekintve, az erdőtenyészet szempontjából a legszélsőségesebbek közé tartozik. Ilyen körülmények között pedig csak rátermettséggel, komoly szakértelemmel és kitartással lehet sikereket elérni!

Az eredményes erdőtelepítés és erdőfelújítás első láncszemeként a saját és a külső igények kielégítésére magas genetikai értékkel rendelkező, kiváló minőségű szaporítóanyagot termelünk.

A KEFAG Zrt. az alföldi régió erdészeti csemetetermelésében meghatározó tényező, néhány fafaj - feketefenyő, fehérnyár, akác - tekintetében pedig országosan is jelentős szerepet tölt be. Jelenleg 12 saját csemetekertet üzemeltetünk, a nettó, termelésre alkalmas terület mintegy 170 hektár, amelynek egyszerre 50-60%-át hasznosítjuk csemetével és anyateleppel. A többi területen részben a termelés folyamatosságához szükséges ugart hagyunk, részben vadtakarmányt termelünk.

A Duna-Tisza köze termőhelyi sajátosságainak következtében a társaságunk által kezelt erdőterületek nagy része mesterséges telepítésű, ültetvényszerű, azonban igyekszünk növelni a termőhelyhez igazodva a természetszerű társulásokban található őshonos fajok arányát is.

A 90-es derekáig az erdőtelepítések szinte kizárólag állami, illetve szövetkezeti területeken valósultak meg, napjainkra azonban gyökeresen megváltozott a helyzet. Kárpótlás, részarány tulajdonlás révén a mezőgazdasági területek nagyobb része magántulajdonba került. A jelenleg még szántóként, legelőként hasznosított, gyenge termőképességű homokterületekről azonban egyre inkább kiderül, hogy művelésük nem gazdaságos. Ezen területek – amennyiben alkalmasak rá - legmegfelelőbb hasznosítása az erdőtelepítés, mert hosszú távon megoldja a művelési kötelezettség gondját, és a kezdeti befektetések után szerény, de kiszámítható hozamot mindig remélhetünk tőle. Társaságunk felismerve a piaci igényeket a földtulajdonosok megbízása alapján az elmúlt közel 20 évben több mint 7.000 hektár sikeres, kivitelezőként megvalósított erdőtelepítést hajtott végre.

Részvénytársaságunk fő bevételi forrása a fahasználati ágazat. Évente átlagosan mintegy 1200 hektáron végzünk véghasználatot, mintegy 800 hektáron törzskiválasztó gyérítést, 30 hektáron növedékfokozó gyérítést. Az egészségügyi termelések az elmúlt 10 év természeti katasztrófái hótörés, széldöntés, tűzkár, fenyő gombakárosítások következtében évente 500-600 hektár közötti érintett területtel fordultak elő.

Társaságunk erdőgazdálkodási tevékenységében, a napjainkban rohamosan fejlődő kertkultúra és az autópálya fásítások megnövekedett igényei alapján, egyre nagyobb hangsúlyt kap a dísznövény-termelés is.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató