Partnereinknek

Az erdőgazdasági tevékenység - legyen az hegy, domb vagy síkvidéki - a legnehezebb munkák közé tartozik, így a Duna-Tisza közén, a mi homokhátsági területünkön is, ahol erdeink 80%-a helyezkedik el. Társaságunk a hagyományos tevékenységi körének megfelelően folyamatosan végzi a kitermelt erdők felújítását, az Alföld-fásítási program keretében pedig új területeteket erdősít, a térség földtulajdonosainak megbízására.

Az eredményes erdőtelepítés és erdőfelújítás első láncszemeként a saját és a külső igények kielégítésére magas genetikai értékkel rendelkező, kiváló minőségű szaporítóanyagot termelünk.

A KEFAG Zrt. az alföldi régió erdészeti csemetetermelésében meghatározó, néhány fafaj - feketefenyő, fehérnyár, akác - tekintetében pedig országosan is jelentős szerepet tölt be. Jelenleg 11 saját csemetekertet üzemeltetünk, a nettó termelésre alkalmas terület mintegy 170 hektár, amelynek egyszerre 50-60%-át hasznosítjuk csemetével és anyateleppel. A többi területen részben a termelés folyamatosságához szükséges ugart hagyunk, részben vadtakarmányt termelünk.

A Duna-Tisza köze termőhelyi sajátosságainak következtében a társaságunk által kezelt erdőterületek nagy része mesterséges telepítésű, ültetvényszerű, azonban igyekszünk növelni a termőhelyhez igazodva a természetszerű társulásokban található őshonos fajok arányát is.

Az elmúlt évtizedekben az erdőtelepítések szinte kizárólag állami, illetve szövetkezeti területeken valósultak meg, napjainkra azonban gyökeresen megváltozott a helyzet. Kárpótlás, részarány tulajdonlás révén a mezőgazdasági területek nagyobb része magántulajdonba került. A jelenleg még szántóként, legelőként hasznosított, gyenge termőképességű homokterületekről azonban egyre inkább kiderül, hogy művelésük nem gazdaságos. Ezen területek – amennyiben alkalmasak rá - legmegfelelőbb hasznosítása az erdőtelepítés, mert hosszú távon megoldja a művelési kötelezettség gondját, és a kezdeti befektetések után szerény hozamot mindig remélhetünk tőle.
Részvénytársaságunk fő bevételi forrása a fahasználati ágazat. Évente átlagosan mintegy 1250 hektáron végzünk véghasználatot, mintegy 750-900 hektáron törzskiválasztó gyérítést, 30 hektáron növedékfokozó gyérítést. Az egészségügyi termelések az elmúlt 10 év természeti katasztrófái hótörés, széldöntés, tűzkár, fenyő gombakárosítások következtében évente 500-600 hektár közötti érintett területtel fordultak elő.

Társaságunk erdőgazdálkodási tevékenységében a napjainkban rohamosan fejlődő kertkultúra és az autópálya fásítások megnövekedett igényei alapján egyre nagyobb hangsúlyt kap a dísznövény termelés is.

Raklapokkal a német, osztrák és svájci piacon

A vállalat vezérigazgatója, Sulyok Ferenc a Die Brücke, német nyelvű buletinnek nyilatkozott a cég raklapgyártásáról, az EUR raklap nemzetközi szabványáról, az eddigi külföldi kereskedelmi kapcsolataink tapasztalatairól, és a vállalat több lábon állásának hatékonyságáról. Bővebben...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató