Közös standon állított ki a FeHoVa-n a 22 magyar állami erdőgazdaság

Forrás: hiros.index.hu

2012. február 16-án megnyílt a 19. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FEHOVA) Nemzetközi Szakkiállítás a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. A rendezvényt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg. Az ünnepélyes eseményt követően Gyenes Károllyal, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vadászati ágazatvezetőjével kendőzetlenül beszélgettünk a társaság vadgazdálkodási tevékenységéről.


Milyen múlttal rendelkezik a KEFAG Zrt. a vadgazdálkodás terén?

Mint Bács-Kiskun megye legnagyobb erdőgazdálkodója, mindig is rendelkeztünk üzemi vadászterületekkel. Társaságunk hitvallásának tekinthető, hogy az egybefüggő, nagy erdőterületeink esetében egységes szemléletű erdő- és a vadgazdálkodást kell megvalósítani.

A megyében jelenleg hat vadászterületen vagyunk vadgazdálkodók, melyek – északról dél felé haladva – a kerekegyházi, a nyíri, a bugaci, a császártöltési, a mélykúti és a kelebiai vadászterületek.
Az itt lévő standon kiállított trófeák mindegyike a KEFAG vadászterületein került terítékre, így méltóképpen reprezentálják az erdőgazdaságunkat.

Mit lehet tudni a vadgazdálkodás volumenéről?

A közelmúltig évente mintegy 1000-1100 nagyvad került terítékre, amelyek között megtalálható valamennyi, a Kiskunságban élő nagyvad faj (vaddisznó, őz, gímszarvas, dámszarvas). Az elmúlt év decemberében visszakerült hozzánk a kelebiai vadászterület kezelése is, így ez évtől már mintegy 1600-1700 nagyvad kilövésére számíthatunk.

Területeinken az apróvad, azaz a mezei nyúl és a fácán állománya nagyon kicsi, bérvadászatot apróvadra nem is folytatunk. Üzemi vadászatok során lövünk évente legfeljebb 40-50 nyulat és 40-50 fácánt.

Mit fog változtatni a KEFAG Zrt. vadászati ágazatában az, hogy a kelebiai terület visszakerült?

Ez egy jelentős bővülésnek számít, mivel ez egy nagy kiterjedésű, mintegy 11400 hektár nagyságú, nagyon jó adottságú vadászterület, ahol a dám állomány minősége kiváló.
A génállomány annyira kimagasló, hogy a megőrzése érdekében a vadászati hatóság a területet különleges rendeltetésűvé nyilvánította. Emiatt itt mások a szakmai szempontok, mint egy átlagos populáció esetében.

Milyen formában történik a vadászat?

Az előbb említett mennyiség 90 százalékát bérvadászat során hasznosítjuk. Nálunk az évek során az úgynevezett pausálé rendszer vált meghatározóvá. Ez azt jelenti, hogy gazdasági társaságok, vadászatszervező irodák vagy magánszemélyek az igényük szerint vesznek tőlünk 50, 100, vagy nagyobb számú vadkilövést tartalmazó csomagot. A bérvadászat során a csomagos rendszer mellett lehetőség van árjegyzék szerinti egyéni vadászatra is.
A teríték 10 százaléka körülbelül az a mennyiség, amit saját szakszemélyzetünk ejt el vadkárelhárítás, állományszabályozás keretében.

Mi a kapcsolata a KEFAG Zrt.-nek a FEHOVA kiállítással?

Ez a kiállítás a magyarországi vadászat és vadásztársadalom legrangosabb seregszemléje, amelyen természetesen társaságunk is méltó módon kívánja megmutatni magát a civil közönségnek.
Én – személy szerint – már 20 éve a KEFAG dolgozója vagyok, és elmondhatom, hogy kevés olyan év volt, amikor nem vettünk részt kiállítóként a rendezvényen. Jelentős előrelépésként értékelhető, hogy már második éve a többi állami erdőgazdasággal együtt, közös pavilonban, egységes arculattal, egymást erősítve tudjuk bemutatni adottságainkat. A rendezvényen a társaságunk által kínált vadászati lehetőségeken felül népszerűsíthetjük a kapcsolódó szolgáltatásainkat, vadászházainkat, kereskedelmi szálláshelyeinket, erdei iskolánkat és általában véve a KEFAG Zrt. tevékenységét, termékeit és szolgáltatásait.

Napjainkban mennyire kell küzdeni a vadászokért?

Szerencsére – egyelőre még – amit értékesíteni szeretnénk, azt el is tudjuk adni. Azonban az látható, hogy a vadászati piac egyre szűkül. Jellemzően ezt nem a magyarországi vadászok, hanem sokkal inkább a külföldi vadászvendégek elmaradása okozza. A Nyugat-Európából érkező vendégek ugyanis döntően a dunántúli vadászterületeket részesítik előnyben. A közép-magyarországi elhelyezkedésünkből fakadó hátrányt kompenzálja azonban az, hogy vadászterületeinket kevésbé intenzív módon, költségtakarékosan tudjuk működtetni. Így áraink versenyképességét sikerült megőriznünk, amelyet egyre inkább az ország minden tájáról érkező belföldi vadászvendégeink értékelnek nagyra.

Képgaléria:

A dekorációt a Juniperus Parkerdészet dolgozói készítették.

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató