A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. tanulmányutat szervezett az adminisztratív dolgozói számára a Vértesbe

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. rendszeresen tanulmányutakat szervez az adminisztratív dolgozói részére is, hogy betekintést nyerhessenek más erdőgazdaságok működésébe, szakmai rendszereibe, illetve a működési területükön található látványosságokba. A 2023-as szakmai tanulmányútra 2023.09.27-28. között került sor, ahol házigazdánk a Vérteserdő Zrt. volt.

A mintegy 45 fős küldöttséggel, 2023. szeptember 27-én indultunk a Vértesbe a szakmai tanulmányutunkra. Érkezésünket követően Gulyás Gábor, a Dél-Vértesi Erdészet erdészeti igazgatója fogadta a csapatunkat a Gánt-Kőhányáson található Ökoturisztikai Központban, ahol a későbbi szállásunk is volt.

A regisztrációt követően Encsi Csaba főmérnök úr is megérkezett, aki köszöntötte a csapatunkat. A tanulmányút első állomásán az Oroszlány Majkpusztán található Kamalduli Remeteséget tekintettük meg. Ezt követően a szoros bányász-erdész kapcsolatok jegyében házigazdáink az Oroszlányi (Majk) Bányászati Múzeumba kísértek bennünket, ahol egykori bányászok mutatták be a bánya működését, valamint a bányákban használt eszközöket. Itt szó esett a bányákban felhasznált jelentős mennyiségű faanyagról, továbbá megtekinthettük több évtizedre visszamenőleg a bányászati adminisztrációban használt eszközöket, amelyek többek körében eredményezett nosztalgikus hangulatot.
A szálláshelyünkre visszatérve Ruppert József nyugalmazott vadgazdálkodási ágazatvezető tartott előadást a gímszarvasról. Az előadás során részletesen megismertük a vadfajt, valamint annak nászát, a bőgést. Ezt követően a kolléga különböző eszközökön bemutatta a szarvas bőgését. Házigazdáink este egy meglepetés programmal készültek, szarvasbőgő túrára vitték a csapatunkat. A területen még javában folyt a bőgés, így nagyon szép emlékekkel tértünk vissza a szállásunkra. A baráti vacsorát megelőzően Encsi Csaba főmérnök úr mutatta be részletesen a Vérteserdő Zrt.-t és annak működését.  
A második napunkat Csákberényben kezdtük, ahol a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumot tekintettük meg. Právetz András múzeumvezető mutatta be a Merán családot, valamint a múzeumot. Innen Gulyás Gábor erdészeti igazgató vezetésével a Vértesi Panoráma tanösvényen túráztunk. Itt megtekintettük a térség csodálatos karsztbokorerdőit, majd a túránk célállomásához érve vezetőnk bemutatta a Dél-Vértesi Erdészetet.
A túráról visszaérkezve Vérteskozma irányába vettük az irányt, ahol Bakos Péter természetvédelmi és erdőtervezési osztályvezető tartott mindenre kiterjedő előadást a II. világháború során a területen zajlott harci eseményekről. Ezt követően csoportunk megkoszorúzta a Kaszap-kúti Huszáremlékművet.
A koszorúzásból visszatérve a szálláshelyünkre a mennyei ebéd elfogyasztását követően csapatunk hazaindult Kecskemétre.
Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a Vérteserdő Zrt. kollektívájának, elsősorban Macsek Lajos vezérigazgató úrnak, valamint Encsi Csaba főmérnök úrnak a kiváló vendéglátásért és a programokért. Végül, de nem utolsó sorban pedig szeretnénk köszönetet mondani Sulyok Ferencnek, a KEFAG Zrt. vezérigazgatójának, hogy az adminisztratív állománynak biztosította a szakmai tanulmányút lehetőségét.

Kecskemét, 2023.10.13.
Dr. Andrési Dániel erdőgazdálkodási és természetvédelmi osztályvezető

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató