Japáncseresznyefákat ültettek a KEFAG Zrt. által ingyenesen előkészített terepen ...

Forrás: baon.hu

Ito Tetsuo japán nagykövet és felesége jelenlétében 35 japán cseresznyefát ültettek el tegnap a kecskeméti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola előtti téren, a Kecskeméti Szent László Lions Klub szervezésében.

A napsütésből szakadó esőbe váltó szeszélyes időjárás sem szegte kedvét azoknak, akik csatlakoztak a nemzetközi Lions-mozgalomhoz, és lapátot ragadtak. Világszerte eddig 7 millió facsemete került földbe a jótékonysági szervezet révén – mondta el köszöntőjében Németh István, a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége soros kormányzója.

Ito Tetsuo japán nagykövet kedves gesztusként magyarul szólt a jelenlévőkhöz. – Nagy megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek, immár harmadszor Kecskeméten, a japán Aomori partnervárosában.

A kecskeméti Aomori Baráti Kör hűen ápolja a magyar–japán kapcsolatokat, aminek méltó jelképei lehetnek a jövő ilyenkor virágot hozó cseresznyefák.

Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere szerint mielőbb méltó elnevezést kellene kapnia a japán és a magyar emberek egymásra figyelését jelképező ligetnek. A Rákóczi iskola kisdiákjai énekkel köszöntötték a neves vendégsereget, a KEFAG Zrt. által - ingyenesen - előkészített terepen mintegy harminc ember szorgoskodott a facsemeték körül.

– Lapát tavaly volt utoljára a kezemben, akkor az Eötvös Loránd Tudományegyetemen vettem részt hasonló faültetésen – árulta el a Petőfi Népe kérdésére a díszvendég, Ito Tetsuo.

– Tíz éve ünnepeltem legutóbb hazámban a cseresznyefa-virágzást. Hagyományos ételként sült rizsgolyót eszünk, rizsbort iszunk ilyenkor. Budapesten az ELTE Füvészkertjében, illetve saját rezidenciámon is vannak sakurák, melyeket áprilisban megcsodálhatok. Japánban be sem érik a cseresznye, nem hoz gyümölcsöt. Ez az ünnep számunkra azt jelenti, hogy tiszteljük a cseresznyevirágot, ameddig él: bár gyönyörű, hasonlóképpen mulandó, mint az emberi élet.

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató