Kapitális dámtrófeák a Kelebiai vadászterületen

A Dél-Kiskunsági Erdészet Kelebiai vadászterületén véget ért a 2012. októberi dámbarcogás. Az erdészetünknél a dámok násza az egyik leglátványosabb, és leginkább várt esemény. A területen található dámállomány hosszú évek óta különleges és felejthetetlen vadászélményeket tartogat az idelátogató vadászvendégek számára. Az idei dámbarcogás sem volt kivétel ez alól, hiszen az október végéig elejtett és a megyei trófeabírálaton bemutatott 37 db agancsból összesen 31 db kapott érmes minősítést, az alábbi megoszlásban: 25 db arany-, 4 db ezüst-, és 2 db bronzérem. Impozáns adat, hogy az érmes minősítést kapott trófeák átlagos tömege 4,27 kg.
Az aranyérmes agancsoknak közel a fele, szám szerint 11 db CIC pontszáma haladta meg a 200-at, közülük 3 db idős bika (bírálaton megállapított koruk 10 év) trófeája bizonyult 5 kg-nál nehezebbnek, melyek megérdemlik, hogy részletesen megemlítsük rendkívüli adataikat:
5,10 kg – 212,43 CIC pont (1. kép)
5,02 kg – 205,17 CIC pont (2. kép)
5,38 kg – 202,80 CIC pont (3. kép)

A Dél-Kiskunsági Erdészet hagyományteremtő szándékkal rendezte meg 2012. október 31-én trófeaszemléjét. Az erdészet Kelebiai vadászterületéhez tartozó Orbán-tanyai réten az érdeklődők megtekinthették az erdészeti területen elejtett 37 dámbikából 34-nek a trófeáját, valamint a szomszédos két vadásztársaság területéről származó 7 db dámtrófeát (4. kép). Minden meghívott vendég testközelből láthatta és elemezhette ki azokat, vitathatta meg vadásztársaival a látottakat.

Mi az a CIC pontszám?

A szarvasagancsok bírálati képletét 1925-re Nadler Herbert dolgozta ki, és ez 1937-ben nyerte el végleges formáját (Nadler-Képlet). Rendszerét a percentuális egyensúly jellemzi az egyes szépségtényezők súlyozott figyelembevételével. Ez a képlet szolgált a későbbi nemzetközi bírálati képlet alapjául is, amelyet az 1937-ben Berlinben rendezett Nemzetközi Vadászati Kiállításon a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (Conseil International de la Chasse et du Conservation du Gibier, rövidítve: CIC) javaslatára fogadtak el CIC-képlet néven. Ezt a képletet 1952-ben módosították, majd 1954-ben a düsseldorfi kiállításon véglegesítették, s nemzetközi bírálati képletté nyilvánították.

Egyben a CIC a düsseldorfi nemzetközi kiállításon minden vadfajra nemzetközi bírálati képletet állapított meg, amelyeket kisebb módosításokkal azóta is használnak. Magyarországon - a szarvasagancsot kivéve - az ott megállapított képletekkel bírálnak el minden trófeát, kivétel a szarvasagancs, melynek hivatalos bírálata a nemzetközi és a Nadler-képlettel is megtörténik.

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató