ÚJVILÁG PASSIÓ

2013. JÚNIUS 5-6-7-8. 20.30 (esőnap június 9.)

KECSKEMÉTI ARBORÉTUM (bejárat a Mária-kápolna felől)

A Kecskeméti Katona József Színház hagyományteremtő szándékkal hozta létre a produkciót 2012-ben. Tervek szerint minden év június első hetében bemutatják a nézőknek az Újvilág Passiót a festői szépségű Arborétumban.

Jézus Krisztus, a Megváltó szenvedéstörténetét szabadtéren, a hagyományokhoz ragaszkodva, ám mégis azoktól kissé eltérő módon mutatják be. Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a pálosok. A történet szerint a rend százhuszonhat tagja elkísérte Kolombusz Kristófot híres felfedezőútján. A papokat Izabella spanyol királyné kérte a magyar rendfőnöktől, azzal a feladattal, hogy tartsák a bátor hajósokban a lelket; valamint hogy később terjesszék a hitet a távoli földrészen, az Új Világban.

A magyar pálosok (a „fehérbarátok”) ekként meghatározó szereplői voltak Amerika történetének, úgy is, mint az európai kultúra és műveltség terjesztői. A kecskeméti előadás sajátossága, hogy a pálosok szemszögéből mutatja be az ottani eseményeket, a térítés kezdeti stádiumait. A Passió egyszerre jellegzetesen magyar, ugyanakkor a világ felé kinyíló ablak. Nem utolsósorban annak a Hadnagy Bálintnak 1511-ből származó (eredetileg pálos rovásírással magyarított) passiószövegét használja alapanyagként, amelynek mai magyar nyelvű változata alig néhány éve vált ismertté, Árva Vince pálos szerzetes atya munkássága nyomán. Az előadás alkotói - melynek gerincét a Kecskeméti Katona József Színház jeles művészei képezik - nem csak a megközelítés újszerűségével, de a látvány-zene-koreográfia egységével is mai, magyar produkció megvalósítására törekszenek. Kocsis L. Mihály és a rendező Cseke Péter közös szövegkönyve elsősorban az Evangéliumra támaszkodik. A koreográfiát Lukács László a Kecskemét Táncegyüttes vezetője készítette, és az előadásban a táncegyüttes táncosai mellett, kecskeméti lakosok is közreműködnek. Az előadás zeneszerzője Kövi Szabolcs. Az előadás helyszíne a Kecskeméti Arborétum 1718-ban épült műemlék Mária-kápolna melletti terület.

Jegyár: 1800 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1500 Ft.


Jegyek válthatók a SZÍNHÁZ SZERVEZÉSI- ÉS JEGYIRODÁJÁBAN (Kecskemét, Katona József tér 5.) Telefon: 76/501-174, 501-177,
www.kecskemetikatona.hu

Fotók a tavalyi előadásról: www.facebook.com
Facebook fotók: Makra Zsuzsanna

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató