Ván László kitüntetése

A vidékfejlesztési miniszter nemzeti ünnepünkön, augusztus 20.-án  90. életévének betöltése alkalmából "életfa" kitüntetést adományozott Ván László erdőmérnöknek, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. jogelődje nyugalmazott osztályvezetőjének az 58/2012. (VI. 25.) VM rendelet alapján.

Ván László erdőmérnök hosszú és gazdag szakmai életútja kapcsán elvitathatatlan érdemeket szerzett a Duna-Tisza közi homokhát korszerű erdőgazdálkodásának megteremtésében, a terület mai természeti képének kialakításában. A KEFAG Zrt. és jogelődeinek erdőművelési vezetőjeként meghatározó szerepe van abban, hogy a Kiskunság erdősültsége 6%-ról mára közel 20%-ra emelkedett, ezzel a táj képe gyökeresen megváltozott. Munkakörében kidolgozta a helyi viszonyoknak megfelelő erdészeti szaporítóanyag termelés (mag- és csemetetermelés) rendszerét, valamint a homokhát erdőtelepítési-, felújítási- és nevelési technológiáit. A táji erdőművelési irányelvek kidolgozásával gyakorlati tapasztalatait tudományos rendszerbe foglalta. Mindezt szakmai környezetének elismerésén túl számos kimagasló szakmai kitüntetése is igazolja. Ilyen többek között a legmagasabb szakmai elismerés, a Bedő Albert emlékérem (OEE l972), az Eötvös Lóránt díj (1976), a Munka Érdemrend ezüst fokozata (1983), valamint egy külföldi elismerés, a Joseph Lenné aranymedál (1988 Goethe Alapítvány), amelyet Svájcban vehetett át.

Ván László élete és munkássága az alkotó, gyakorlati erdész egy célra, az alföldi erdőgazdálkodásra összpontosított kiemelkedő szakmai példaadása.

Kitüntetéséhez gratulálunk és kívánunk további nyugalmas, békés, hosszú életet!

Koczka Zoltán

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató