Téli vadetetés

Forrás: kecskmetitv.hu
Fotók: Oltyán József

Folyamatosan etetik az erdei vadakat a KEFAG Zrt. vadászterületein. Az utóbbi napok időjárása miatt nem csak gyakrabban, hanem többet is adnak az állatoknak. Az etetés azért fontos, mert a hideg időben legyengülhet az erdő vadállománya, fogékonyabbá válik a betegségekre, ráadásul a fiatal hajtásokat is letarolhatják, ami komoly károkat okozhat.

Az őz, gím- és dámszarvas, valamint a vaddisznó. Ezek szorulnak leginkább rá a téli etetésre. A vaddisznónál például megkezdődött a fialási időszak, így a kocáknak is jól jön a takarmány segítség. Gyenes Károly, a KEFAG Zrt. vadászati ágazatvezetője elmondta, egy évben csaknem 200 tonna szálas és 900 tonna szemes takarmányt helyeznek ki. A teljes takarmánymennyiség jelentős részét nem a piacról veszik, hanem saját maguk termelik meg.

Gyenes Károly szerint eddig enyhe telünk volt, ennek köszönhetően a vadállomány egészségesen és ereje teljeében átvészelte a decemberi hónapot. A hírtelen jött hó és hideg miatt azonban attól tartanak, hogy az állatok megbetegszenek és legyengülnek, de félő az is, hogy a táplálékot kereső vadak a fiatal erdőrészeket károsítják meg. A KEFAG Zrt. azért helyez ilyen nagy hangsúlyt az álltak etetésére, mert jelentős vadgazdálkodónak is számít. Hat üzemi vadászterületen, közel negyvenháromezer hektáron gazdálkodik.

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató