Dámbarcogás után Kelebián…

2014. októberében is várvavárt esemény volt a dámok násza Kelebián, a KEFAG Zrt. Dél-Kiskunsági Erdészetének 11.450 ha-os vadászterületén. Már szeptember végén megkezdődött a barcogás, amely október 15-e és 25-e között érte el a csúcsát. Az őszi lombszínekbe öltözött, részben lombjavesztett homokhátsági erdőkben a cserkelést kezdetben nehezítő száraz időjárás éppen a barcogás legintenzívebb időszakára esősre váltott, ezzel is segítve a vadászvendégek és a vadászati személyzet esélyét a sikeres vadászatra.

A vadászatra bejelentett vadászvendégek így kivétel nélkül eredményesen és a számukra legmegfelelőbb „paraméterű” dámbika sikeres vadászatának tudatában utazhattak haza.

Az idei kelebiai dámbarcogás is kiváló lapátosokat tartogatott a vendégek számára. Az október végéig elejtett és a megyei trófeabírálaton bemutatott 28 darab (fiatal, középkorú, öreg) agancsból összesen 22 db kapott érmes minősítést, a következő megoszlásban: 17 db arany-, 4 db ezüst- és 1 db bronzérem. Az érmes trófeák átlagtömege: 4,56 kg.

A 24 db középkorú és öreg bika dámlapátjának átlagos tömege a kiváló felrakásnak köszönhetően rendkívül jó lett: 4,43 kg.

Az aranyérmes trófeák közül 6 db pontértéke haladta meg a 200 CIC pontot.

A legnagyobb dámlapátok közül 5 db agancs tömege haladta meg az 5 kg-ot, ezek csökkenő sorrendben: 5,65 kg, 5,30 kg, 5,21 kg, 5,06 kg és 5,03 kg.

A három legnagyobb pontértékű trófea adatai:

214,88 CIC pont    5,30 kg
212,67 CIC pont    5,21 kg
207,96 CIC pont    5,06 kg

A legkisebb 5 kg-ot meghaladó trófea (5,03 kg) külön említést érdemel, hiszen a 12 évesre bírált bika egy rendkívül érdekes, nagyon mutatós „abnormális” lapátot rakott fel.

A térségi vadászati kapcsolatok fejlesztésének, valamint a saját területen terítékre hozott trófeák bemutatásának szándékával 2014. november 5-én, immár harmadik alkalommal rendezett a KEFAG Zrt. trófeaszemlét a Kelebiai vadászterületén. A rendezvény célja az volt, hogy a vadászat elfogadottságát és népszerűsítését is elősegítse. Kiállításra került 38 db dámtrófea: egy, még bírálatra váróval együtt 29 db kelebiai mellett 3 db-ot a KEFAG Zrt. Mélykúti Vadaskertje, 4 db-ot a szomszédos Balotaszállási Rákóczi Vadásztársaság, 2 db-ot pedig a DALERD Zrt. Ásotthalmi Erdészete mutatott be.

A szinte tavaszt idéző időben megtartott szemlén több mint nyolcvanan vettek részt, a vadászvendégeken, vadászatszervezőkön és erdőgazdasági szakembereken kívül a tompai Szabó Dénes Általános Iskola hatodikos tanulói is ismerkedtek a vadászat szépségével.


Tompa, 2014. november 5.

Tóth Attila
erdészeti igazgató

Hazai Vadász, ECHO Tv

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató