Ősz, gyönyörű lombszínek, és még mindig virágok!...

Sok óvodai, iskolai csoport, kirándulni vágyó család kerekedik fel mostanában, hogy az arborétumban látható szép őszi lombszínekben, különféle termésekben gyönyörködhessen. Hiszen az egyik legszínpompásabb évszakunk az ősz!

De miért is színeződnek a levelek? A lombhullás és a színeződés a nappalok hosszának változása miatt indul be, vagyis azért, mert egyre rövidebb ideig éri fény a növényeket. Ez hormonális folyamatokat indít el bennük, és nyugalmi időszakra készülnek.
És hogy hogyan alakulnak ki a színek? Az ősszel megjelenő színanyagok egész évben ott voltak a levelekben, de a zöld klorofill elnyomta őket. Ősszel viszont a fák felkészülnek a télre, és a klorofill lassan elbomlik. Ilyenkor válnak láthatóvá a gyönyörű színek. Nem minden ősszel egyformán szép a lombszíneződés. Ha nappal sokat süt a nap, éjszaka pedig hűvös van, különösen teltek lesznek a színek. Ha viszont korán erős fagy éri a leveleket, színeződés nélkül hirtelen elhalnak és lehullanak.

Szeptember-októberben a legszebb lombszínű növényeinkből egy kis ízelítő:

Sárgára színeződnek:

  • - fekete dió (sok helyen megtalálható, pl. az északnyugat-amerikai ösvényen, tanösvény szegélyében, vizes élőhely mellett),
  • - tulipánfa tulipán alakú levele (ÉNY-amerikai ösvény), ennek az ösvénynek a táblája közelében
  • - amerikai kőris (több helyen a tanösvény melletti alapállományban)
  • - ilyenkor kezdenek színeződni a nyárak, nyírek


Pirosra színeződnek:


Rózsaszínre színeződik:


Aki sok színes lombot szeretne látni egy helyen, ajánljuk, hogy látogasson most el a Kelet-ázsiai ösvényre! Többek között japán juharok, perzsafa, szárnyas kecskerágó színesítik most az ösvényt.

És bár ősz van, mégis van olyan fa, cserje, ami most virágzik:

Abélia, más néven tárnicslonc:
Világos rózsaszín, apró, illatos, tölcsér alakú virágai vannak. Több helyen is találkozhatunk különböző változataival az arborétumban. A most legszebb példány a Virágos körútnak ahhoz a szakaszához van közel, ami a Hosszútűs fenyők ösvényéhez esik közel. Kínából érkező változata pedig a Kelet-ázsiai ösvényen látható.

Kékszakáll:
Kertekben, parkokban gyakran ültetett kék virágú cserje ezüstös levelekkel. Augusztustól októberig virágzik. Az arborétum székelykapu melletti parkolójában is található belőle egy példány.

Bókoló bokorhere:
Az örökzöldek ösvényén pompázik ez a későn virágzó kis cserje, mely Kínából, Japánból származik. Nagy, lilásrózsaszín virágai augusztustól októberig nyílnak. Rendszeresen visszafagy, de tőről jól újul, és a következő évben ismét virágozni képes.

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató