Mitől pusztulnak a buxusok?

Az ízeltlábúak, ezen belül a rovarok Földünk állatvilágának legnagyobb fajszámú élőlényei. Napjainkig a világon mintegy 1,5 millió, míg hazánkban közel 40 000 fajukat írták le, nevezték el. A hazai fajszám az eddig hazánk területéről le nem írt fajokkal évről évre növekszik. A kontinensen belüli és a kontinensek közötti megnövekedett kereskedelmi forgalomnak, valamint a szélsőséges időjárási anomáliáknak (enyhe telek, aszályos nyarak) köszönhetően jelentős mértékben megnőtt a jövevény fajok száma hazánkban.
Ilyen jövevény faj Magyarországon a selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis (Walker 1859)). A lepkefaj eredeti élőhelye a Távol-Kelet (India, Kína, Japán). Európába feltételezhetően konténeres növényszállítmánnyal került, először Németország déli részén fogták 2006-ban.

Hazai első példányát Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetem botanikus kertjében fénycsapdázás során 2011-ben fogták. Eleinte az ország nyugati, délnyugati részén terjedt el, mára azonban országszerte megfigyelhető a károsítása. A faj terjedéséhez nagymértékben hozzájárul a tápnövényének a szállítása. Legfőbb tápnövénye az örökzöld puszpáng (buxus).
Az eddigi megfigyelések alapján hazánkban három nemzedékes faj. A hernyók eleinte a leveleket csak hámozgatják, majd a későbbiekben teljes egészében elfogyasztják azokat. A levelek között laza szövedékben bábozódik, ebben a szövedékben hernyó alakban telel.
A hernyó bábozódás előtt akár 4 cm hosszú is lehet, sárgászöld alapszínű, rajta fekete és világossárga sávozással, valamint fekete pöttyökkel, amelyekből fehér szőrcsomók állnak ki. A lepke 4-4,5 cm szárnyfesztávolságú. Két főbb színváltozata létezik, az egyik színváltozat esetén mindkét pár szárnya fehér selyemfényű, széles barna szegéllyel. Az első pár szárnyán a barna szegélyen jellegzetes fehér félhold található. A másik egy barna színű változat, amelynél szintén megfigyelhető a fehér félhold az első pár szárnyakon. A hernyók ellen növényvédő szerekkel kell védekezni, ilyenek: a neonikotinoidok, a kitinszintézis gátlók, a piretroidok és a Bacillus thuringiensis készítmények.
Az áttelelő nemzedék ellen ősszel és kora tavasszal a puszpángbokrok szakszerű metszésével lehet védekezni.
A faj hazai elterjedését, károsítását a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőművelési és Erdővédelmi Intézetének honlapján lehet nyomon követni. Ezen a honlapon be is lehet jelenteni a károsító észlelését.

fotók: Tuba Katalin, írta: Andrési Dániel

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató