Vérebes utánkeresés jelentősége a vadászatban

Interjú Kripóczki Ádámmal, a KEFAG Zrt. Észak-Kiskunsági Erdészet vadászával.

Riport: nsppress.hu

Több kutyafajta is alkalmas arra, hogy megtalálja a sebzett nagyvadat, de ezek közül egy magasan kiemelkedik a hannoveri véreb. Kripóczki Ádámmal beszélgettem, aki több, mint 3 éve vezet egy hannoveri véreb szuka kutyát.

Milyen kutyafajtákat használnak utánkeresésre?

Nekem egy 3,5 éves hannoveri véreb szuka kutyám van. Szerintem rengeteg kutyafajta alkalmas lehet utánkeresésre, de a legalkalmasabbak közé az előbb említett kutyafajta mellett a bajor hegyi véreb tartozik még.

Mit is jelent az utánkeresés?

Számomra az utánkeresés egy sebzett nagyvad szenvedéstől való megváltása. Ezt a nagyon kemény munkát és elhivatottságot példaértékű szakmai dologgá kellene emelni és támogatni. Az értékmentést, pedig becsületesen megfizetni, de nem iparszerűen űzni! Egy lelki megnyugvás a vérebvezetőnek az állóra csaholás, majd a kegyelemlövés felcsengése, a sebzőnek átnyújtani a töretet, amiből természetesen tűzünk hű társunk nyaklójára is. Oldalakat lehetne erről írni.

Milyen távolságig terjedhet ki a keresési terület?

A keresést nem terület nagyságban, hanem hosszban mérjük, értjük. (vezetékmunka hossza, hajsza hossza, csapa, hidegcsapa ideje) Milyen régi a csapa a sebzéstől a keresés kezdetéig, 4 órás csapa már hidegnek számít. Nekem a leghosszabb 21,7 km volt, Ezt én mentem egy hátsó lábas dámbika után, barcogásba, amit 9 nap múlva fogtunk meg (200 m vezetékmunka után 2000 m hajsza). A másik egy 17,2 km volt egy őzbak, amit szügyön lőttek szemből 222-el ami nem ment be a kamrába és nem tört csontot sem, azt a kutya nem tudta megállítani aznap én 11500 métert mentem.

Mennyi ideig érdemes követni a nyomokat?

Egy jó véreb elmenne a világ végére a sebzett után, ha már a sebzett csapája az orrába van a kutyának, de az emberi ész logikája sokszor biztosabb. Több alkalommal kerültem én is el a bajt, példaértékű vezetékmunkáknál én tettem pontot a munka végére, főleg vaddisznó keresésénél.

Milyen formában kapják meg a kutyák azt tudást, amely segíti abban őket, hogy eredményes munkát végezzenek?

Ez a tudás a génjeikben van, de sokszor egy gyengébb kutya jó vezetővel rendkívül eredményes páros is tud lenni, ez fordítva is igaz!

Meddig tart ezeknek a kutyáknak az oktatása?

Kb. 3 éves kortól mondhatjuk azt, hogy vérebünk be van vezetve, de ez csak egy szám szerintem kutya függő, bár a szakirodalmak máshogy írnak erről. Az én kutyám 7,5 hónaposan csinálta meg az első eredményes munkáját egy dámos kertbe 1600 m-es dermedthez vezetéssel! Szerintem ez is gyakorlat a gazdája érzi a kutya képességeit és azt, hogy mikortól lehet élesbe dolgozni vele.

Milyen vizsgákon kell átesni egy ilyen kutyának?

Törzskönyves kutya esetébe: elő vizsga, ha tenyészteni akarják tényész szemle, majd fővizsga (Kaszó kupa). Papír nélküli kutya esetébe VAV vizsga, mely kb. megegyezik az elővizsga feltételeivel.

Milyen hátráltató tényezők fordulhatnak elő?

A legnagyobb nehézség, hogy nem keresnek fel vérebvezetőt utánkeresni, ha egy meglőtt vad nincs 200 méteren belül akkor a keresést másnap egy vérebvezetőre kell bízni. Nem utánkeresésre alkalmas kutyákkal próbálkoznak elsőnek, ami a csapát összetopogja gazdájukkal együtt. Az eső nem feltétlen rossz, kevés eső segíti a csapát kidolgozni a párolgás miatt. A rengeteg eső elmos mindent. A nyári meleg nagy ellenség ilyenkor nagyon korán kell indítani, mert a meleg megölheti a kutyát. Fontos ilyenkor vízzel hűteni nagy fülű segítőnket.

Köszönöm szépen a válaszaidat és további sikereket kívánok neked!

Ezúton is szívből gratulálunk Ádámnak a Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyének 7. helyezéséhez!

erdo-mezo.hu

Kapcsolódó hír:

Nehezített Vércsapa Verseny és Tenyészszemle a KEFAG Zrt. szervezésében

www.youtube.com

 

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató