Az erdőtüzet kiszámítani nem lehet, de lehet rá számtani!

Forrás: Hírös.index 2011.05.27. 17:34:00
2011. május 26-án délelőtt közös "Terepvezetési- és Erdőtűzoltási Navigációs Gyakorlatot" tartott Kiskunhalas- és Kiskőrös Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. kezelésében lévő Tázlár-Harkakötöny erdőtömbben.

A látványos akciósorozat harmadik  –záró- napján kérdeztük Antal Zoltánt, a KEFAG Zrt. erdőőrzési felügyelőjét:

Mi volt a gyakorlat lényege?

A gyakorlat lényege, hogy ebbe a tűzveszélyes erdőtömbbe „szimulálunk” nyolc tűzfészket, ezeknek megadjuk a koordináta - és erdészeti azonosító pontjait, amiket a tűzoltóknak meg kell találniuk. A tűzoltóság megkapta az erdészeti térképet, és van saját navigációs rendszerük. A cél, hogy önállóan, erdészeti háttértámogatás nélkül is (minél rövidebb idő alatt) megtalálják ezeket a pontokat.

Mennyire életszerű, hogy egyszerre nyolc tűzfészek alakul ki egy erdőtömbben?

Közepesnél erősebb szélviszonyok mellett a lángok „futótűzként” terjednek a lombkorona szintre, illetve a fölé, hiszen a szél képes továbbrepíteni az izzó parazsat a levegőben, ezáltal úgynevezett „röptüzek” jöhetnek létre. Ezek a tűzfészkek a szél erősségétől függően 10-20, de akár 50-100 méter távolságra egymástól is fellobbanhatnak.

Volt már erre példa?

Igen, 2007-ben alakult ki utoljára hasonló, amikor több mint 1000 hektár erdő vált a tűz martalékává, melyből mintegy 400 hektár a KEFAG Zrt. által kezelt terület volt. Ezek tipikusan „röptüzek” voltak, hiszen három napon át ÉNY-DK irányú erős szél fújt, ráadásul akkor dőlt meg a térségben a hőség rekord is (42 fok Celsius). Az imrehegyi kövesút mellett öt ponton jöttek létre önálló tűzfészkek.

Mennyire veszik komolyan az emberek a tűzgyújtási tilalmat?Amikor ezek a „röptüzek” létrejöttek, komolyan vették, mert mikor kiderült, hogy tűz van, rengeteg környékbeli lakos jött segíteni. Sajnos, általában nem tudjuk leellenőrizni, hogy az emberek mennyire veszik komolyan a tűzgyújtási tilalmat, hiszen az erdőtüzek esetén nehéz a tűz kialakulását feltárni.


Milyen gyakorisággal érkezik éles tűzjelzés a KEFAG Zrt. területéről?

Változó a tűzesetek száma, volt, amikor egy év alatt 14 esetben jeleztek tüzet. Tavaly például négy alkalommal vonultak a tűzoltók a KEFAG Zrt. erdeiben kialakult tüzek kapcsán.

A mai gyakorlatnak mi volt a folyamata?

A tűz jelzését a 105-ös telefonszámon tettük meg, amit a Kecskeméti Tűzoltóságon fogadtak, majd miután beazonosították a hívást, átadták a Kiskunhalasi Tűzoltóságnak.

Milyen gyakran vannak tűzjelzési gyakorlatok a KEFAG Zrt.-nél?

Ez a második év, hogy a Kiskunhalasi Tűzoltósággal közös gyakorlatot végzünk. Ezt a gyakorlatot három egymás utáni héten ismételjük meg (évente egyszer), a tűzoltók 24/48-as szolgálati beosztása miatt. A halasi tűzoltóság területén alkalmanként más-más erdőrészt jelölünk ki. Két hete Tompa határában voltunk, a múlt héten Kéleshalom-Kunfehértó-Jánoshalma térségben, most pedig Harkakötöny-Tázlár határában rendezzük. Így mind a három szolgálati csoport elsajátíthatja a terepi tájékozódási információkat a térkép és a ma használatos GPS rendszerek használatával.

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató