Dr. Gőbölös Antalt a MABOSZ tiszteletbeli tagjává választották

„Tóni bátyánk” a Kecskeméti Arborétum alapítója, a beruházás irányítója, a KEFAG Zrt. növénygyűjteményének „szülőatyja” nemrégiben tiszteletbeli tagja lett egy olyan szövetségnek, amelynek annak idején alapító tagja is volt. Ezzel a díjjal elismerték azt a nagyszabású és bátor munkát, amit az arborétum 30 évvel ezelőtti (1987) létesítésekor végzett. Nagy hittel kellett rendelkeznie annak, aki egy ilyen aszályos területen, meszes homokon tájképi gyűjteményes kertet álmodott! Ebben a térségben példátlan volt ez a kezdeményezés, de országos szinten is ritkaságnak számított növénygyűjtemény létesítése abban az időben. Az állhatatos munka eredménye lett, hogy a hajdani kukoricaföld helyén ma a város legszebb parkja, faj gazdag erdeje, kedvelt kirándulóhelye terül el. A kialakítás során számtalan tapasztalatot hasznosított és adott tovább a szövetség tagkertjeinek. Ezt az úttörő szakmai munkát ismerte el a MABOSZ a tiszteletbeli tagsággal. Gratulálunk „Tóni bátyánknak” és büszkék vagyunk rá!

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége 1992 májusában azzal a céllal jött létre, hogy egységbe tömörítse az élőnövény gyűjteményeket és érdekképviseleti szervezete legyen azoknak. Ez a szakmai szövetség azóta is koordinálja a tagkertek közötti együttműködést és képviseli a botanikus kerteket, arborétumokat a hazai és nemzetközi fórumokon. Szakmai segítséget nyújt, és szakértői tevékenységet végez, a kertkultúrát közvetíti. A szövetség kiemelt célja a botanikus kertek és arborétumok fennmaradása, fenntartása és fejlődése érdekében a szakmai - társadalmi összefogás.

2017. december 13-án Vácrátóton, a Nemzeti Botanikus Kertben negyedszázados fennállását ünnepelte a MABOSZ a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége. A jubileumi közgyűlésen két újonnan alapított díjat adtak át, valamint megválasztották a szövetség tiszteletbeli tagjait.
A díjakkal a MABOSZ-nak az a célja, hogy elismerje a magyar arborétumok és botanikus kertek érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenységet.

A Semper Vireo díj a szövetség nagydíja. A díj elnevezése gróf Ambrózy-Migazzi Istvánhoz, a Jeli és a Malonyai Arborétum alapítójához kötődik, akire a magyar gyűjteményes kerti szakmai közösség, mint a szakma egyik legnagyobb alakjára feltétlen tisztelettel és elismeréssel tekint. A díj elnevezése kifejezi, hogy az abban részesülők kiemelkedő módon járultak hozzá a magyar gyűjteményes kertek „örök virulásához”.
A Semper Vireo díjat Dr. Debreczy Zsolt, Tálas László, Tihanyi György és Dr. Tóth Imre kapták.

A Pro Hortis díj a szövetség szakmai díja. Természetes személynek, illetve kollektívának vagy intézménynek adományozható, gyűjteményes kertben elért jelentős, példamutató szakmai eredményért.
A Pro Hortis díjat Fráter Erzsébet és Sütöriné Dr. Diószegi Magdolna vehette át.

Tiszteletbeli Taggá az választható, aki hosszú időn át hatékonyan és elismerésre méltóan dolgozik a szövetség céljainak megvalósításáért, vagy már a szövetség létrejötte előtt is fáradhatatlanul dolgozik a gyűjtemények, parkok létrehozásában, céljainak fenntartásában, a hazai parkok gazdagításában. E személyek támogatása és tanácsai –élettapasztalatuk révén- az elnökség munkáját nagyban elősegíthetik.

A MABOSZ tiszteletbeli tagjai:
Boronkay Ferencné Kovács Ágnes
Dr. Dános Béla
Dr. Debreczy Zsolt
Dr. Göbölös Antal
Dr. Isépy István
Dr. Kereszty Zoltán
Dr. Kocsó Mihály
Dr. Mihalik Erzsébet
Dr. Nemes Lajos
Novák Károly
Tóth Imre
Dr. Vinis Gizella

2018.01.15.
Sipos Istvánné, arborétumvezető

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató