Vasi erdészek az Alföldön

A vasi erdészek – a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és az OEE Szombathelyi Helyi Csoportja 33 fővel tapasztalatcserére látogatott 2018. szeptember 20-21-én a KEFAG Zrt. és az OEE Kecskeméti Helyi Csoportjának meghívására Bács-Kiskun megyébe.
A korai indulásnak köszönhetően, időben megérkeztünk a Duna közelében található Solti Kulcsosházhoz, ahol Sulyok Ferenc a KEFAG Zrt. vezérigazgatója, egyben a helyi csoport elnöke, Koczka Zoltán vezérigazgató helyettes, a helyi csoport titkára (Bedő Albert díjas) és Madácsi Sándor az Észak-Kiskunsági Erdészet Igazgatója és kollégáik fogadták Társaságunkat. Sulyok vezérigazgató úr köszöntötte a vas megyei erdészeket majd részletesen bemutatta a KEFAG Zrt-t és sokrétű munkásságát. A köszöntőital elfogadása után megtekintettük a 2017-ben felújítva átadott kulcsosházat, amely nem csak a természetjáróknak, erdészeknek, vadászoknak nyújthat pihenő helyet, de akár kerékpárosoknak, horgászoknak, a vízi sport szerelmeseinek, és a közelben lévő Mária út kapcsán zarándokoknak is nyitva áll.

A Kulcsosház közvetlen szomszédságában található Solti csemetekertet Bácsi Benjámin erdőművelési műszaki vezető és Pásztor Zoltán csemetekert kezelő szakvezetésével tekintettük meg. Megtudtuk, hogy bár a csemetekert közvetlen közelében van a Duna, de ennek jó és rossz hatása is van: a Duna folyó kiegyenlítő hőmérséklete miatt a fagyok és a szélsőségek általában elkerülik a kertet, de az enyhe éghajlat következtében a vegetáció is később „áll le”, így az őszi kiemelés elhúzódik. A hatalmas munkaerőhiány miatt nagy a küzdelem a csemetekerti munkákat végző emberekért, mivel a helyi lakosokat a közeli ipar (Kecskemét-Mercedes) elviszi. A szükséges kézi munkát így vállalkozóval kénytelenek végeztetni, még a saját csemetekerti gépek kezelőit is vállalkozások adják. Legfőbb termékük a nemes nyarak és szürke nyár, de emellett számos kemény lomb csemetét is előállítanak. Kényelmes csemetekerti séta után visszatértünk egy kis időre a Dunántúlra és felmentünk dunaföldvári Kálváriára. A dombon lévő kereszt és a Szűz Mária szobor a 18. század végén épült. A dombról ráláthattunk a Duna túloldalán húzódó ártérre, aminek gazdálkodási viszonyairól a helyi kerületvezető erdész Rabi Attila látott el bennünket információkkal.
A délutáni program egy hangulatos és izgalmas lovas fogatozással folytatódott a Nyíri erdőben, melynek végén a Vackor Vár Erdei Iskolához értünk. Huszárikné Kiss Emőke, az erdei iskola vezetője mutatta be a létesítményt, amely látogatásunkkor is gyerekzsivajtól volt hangos. Az alföldi homokon, az 1848 m hosszú tanösvényen erdészek és pedagógusok vezetésével szerezhetnek ismereteket az idelátogatók az erdei életközösségről, az erdészek mindennapi munkájáról, az erdőgazdálkodásról. Az erdei iskolát körülölelő 1200 hektáros vadaskert gazdag állatvilágát a természetes környezetükben figyelhetik meg. A Nyíri erdészházban gazdag gyűjtemény állít emléket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc nagyjainak, valamint utolsó lakójának, Szulyovszky László erdésznek, aki a kiállítás anyagát nagy szakértelemmel és elhivatottsággal gyűjtötte. A hely szellemétől ihletve Társaságunk elénekelte a Himnuszt. Az erdészház szomszédságában található a Szent Hubertus kápolna, továbbá az erdészház melletti rét volt a helyszíne 1994-ben az Első Erdészgyűlésnek.
Szállásunkról a Balázspuszta közeli Ádám tanya fogadó gondoskodott. A finom vacsora és a Győgyei Csaba által tartott borkóstoló kiváló hangulatot teremtett a kellemes, hosszas baráti csevegéseknek.
Péntek reggel a Bugaci Erdészethez utaztunk tovább, ahol Fodor Mihály, az erdészet igazgatója (Bedő Albert díjas) és kollegája Kaczvinszki Tamás erdőművelési műszaki vezető és Kanyó Béla faipari üzemvezető fogadott bennünket. Igazgató úr először bemutatta az Erdészet széleskörű tevékenységét: az ivóvíz szolgáltatástól kezdve, a fűrészüzemen át, a vadgazdálkodáson keresztül, egészen a hagyományos erdőgazdálkodásig. A továbbiakban részletesen ismertette az alföldfásítás legfontosabb mozzanatait, majd ennek hatalmas erdőtelepítési munkáknak a tárgyi emlékeit tekintettük meg az Alföldfásítási múzeum. A múzeumban kiállításra kerültek az erdőtelepítési munkák szakmai és jogi dokumentumai, megemlékeznek az Alföldfásításban meghatározó szerepet vállaló erdészekről és kutatókról, megtekinthetőek az akkor használt munkagépek.
Az Erdészet fűrészüzemének megtekintése előtt rövid megállót tettünk a KEFAG Zrt. önálló elszámoló egységeként működő Erdőgép Műszaki Erdészet telephelyén, ahol Almási István igazgató tájékoztatta a vendégeket az egység tevékenységéről. A Társaság specifikumából adódó (700 ha nagyságrendű éves mesterséges teljes talaj előkészítés, 200 ezer m3 közúti szállítás) feladatok kapcsán az egység piaci áron fél milliárd forintot meghaladó összegű szolgáltatást végez a hagyományos erdészetek felé. Elsődleges cél az éves termelési feladatok határidőre történő maradéktalan teljesítése racionális gazdálkodási körülmények között.
A KEFAG Zrt. két fűrészüzemmel is rendelkezik, aminek köszönhetően magasabb készültségű árut tudnak előállítani és áruba bocsájtani. Ezek közül a most bemutatott bugaci országosan is egyedül álló abban a tekintetben, hogy az Erdészet szervezetén belül működik. A bugaci üzem elsősorban az erdészet saját alapanyagát dolgozza fel, míg a jánoshalmi telephelyű ÖKOPAL Raklapüzem folyamatos működéséhez nem csak KEFAG Zrt. saját termelésű fát használnak, hanem a magán szférából is vásárolnak. Láthattuk, hogy a saját termelésű, alacsony értékű nyár választékból milyen folyamatokon keresztül lesz értékes EUR raklap. A KEFAG Zrt. árbevételének meghatározó részét a fűrészipar adja. Termelésük jelentős részét ma már belföldi piacokon értékesítik a többit dél-európai országokba exportálják.
Végezetül Koczka Zoltán titkár úr kalauzolásában megtekintettük Kecskemét főterét, valamint a kecskeméti Városháza csodálatos dísztermét, Szemere Bertalan festményeivel. A vasi erdészek tiszteletüket tették a főtér közelében található Lengyel-Magyar Barátság un. Wojtyla fájánál, a Wadowice-ről II. János Pál pápa szülővárosából származó fiatal kocsánytalan tölgynél. A fáról, amelyet a Kecskeméti Helyi csoport „örökbe fogadott” és ápol néhány szem makkot mi is gyűjtöttünk, amelyet majd elültetünk Vas megyében. Kirándulásunk végre érve, búcsúzóul még hallhattuk a városháza harangjátékát.
A rövid kecskeméti városnézés után Bakó Csaba, a Szombathelyi Helyi Csoport elnöke köszönte meg Koczka Zoltán titkár úrnak, hogy két napon keresztül kalauzolt minket. Továbbá köszönetét fejezte ki Helyi Csoportunk nevében a KEFAG Zrt. vezetőinak, munkatársainak, a remek, emlékezetes tanulmányút megszervezését, a szíves és baráti vendéglátást.

Szöveg: Szabó János – OEE Szombathelyi Helyi Csoport
Fényképek: Kronekker József - Markó András - Laki László

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató