Dámbarcogás után…Trófeaszemlék a KEFAG Zrt.-nél

2018. november 7-én a Vackor Vár Erdei Iskola adott helyett a KEFAG Zrt. Észak-Kiskunsági- és Bugaci Erdészetének Trófeaszemléjének. A rendezvény fényét a Kiskunsági Vadászkürt Egyesület tagjainak kürtszója és Szabó Kocsis Zsuzsanna éneke emelték.
Ez idáig az Észak-Kiskunsági Erdészet vadászterületein 42 db dámbika került terítékre, melyből 7 db aranyérmes, 7 db ezüstérmes és 10 db bronzérmes.
A legnagyobb trófeatömegű bika: 4,66 kg.
A trófeaszemlén 36 db került kiállításra, mivel 6 db trófeát a külföldi vendégek már elvittek magukkal. Az idei szezonban a vadászok többsége magyar, de voltak német és erdélyi vendégek is. A lapátos bikák 86%-a érmes minősítésű.
A barcogási szezon vége felé, ill. második bikaként kerültek terítékre kisebb selejtbikák is.
Összességében elmondható, hogy a nagyon kedvezőtlen időjárás (erős szél, kevés csapadék, rendkívüli meleg hőmérséklet) ellenére mind mennyiségben mind minőségben a tervezettnek megfelelően alakult a szezon. Szerencsére a barcogási időszak alatt folyamatosan volt vadászvendégünk a területeken, ezt az eredményt csak így tudtuk elérni.

A Bugaci Erdészetnél barcogás időszakában 16 dámszarvas bika került terítékre. Kivétel nélkül mind érmes, 9 arany és 7 ezüst megoszlásban.
Az erdészet filozófiája továbbra is a természet adta lehetőségek maximális kihasználásával, minőségi vadgazdálkodás folytatása. Ebbe beletartozik, hogy lehetőleg vadkár-elhárító kerítés nélkül és csak a szükséges mértékű (jellemzően a téli időszakban) takarmány kijuttatásával végezzük tevékenységünket.
Fodor Mihály, Madácsi Sándor

 

VII. Kelebiai Trófeaszemle
2018. november 9-én hetedik alkalommal került megrendezésre a KEFAG Zrt. Dél-Kiskunsági Erdészetének dámtrófea-szemléje, ezúttal is az erdészet parkerdejének sportpályáján, verőfényes őszi időben.
A szemlén a térségi vadgazdálkodást reprezentáló trófeák kerültek bemutatásra. A KEFAG Zrt. Kelebiai Vadászterületéről 36 db, a Mélykúti Vadaskertből 1 db, valamint közvetlen szomszédainktól, a Balotaszállási Rákóczi Vadásztársaságtól 4 db, a Kisszállási Földtulajdonosi Vadásztársaságtól 3 db dámtrófea mellett 3 db gímtrófea, azaz mindösszesen 47 db trófea került kiállításra.
A rendezvényt a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium kürtösei nyitották meg, ezután az érdeklődőket Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója köszöntötte. Ezt követően Tóth Attila erdészeti igazgató ismertette az idei barcogásban terítékre hozott bikák legfőbb jellemzőit, statisztikai adatait. Ismételten kimagasló érmes arány született: 19 db arany (ebből 7 db 200 CIC pont feletti), 8 db ezüst, és 2 db bronzérmes. Ezen átlagos felrakású évben is 9 db 5 kg, vagy afeletti trófeatömegű bika került terítékre. Az érmes trófeák átlagtömege 4,64 kg, míg a lapátos átlag 4,26 kg volt. Az évek óta magas átlag-trófeatömegek elősegítik az erdészet vadászati ágazatának eredményes gazdálkodását.
A KEFAG Zrt. törekvése, hogy vadászterületein minőségi vadgazdálkodás folyjon, mely a természeti adottságok és az évek óta tartó élőhelyfejlesztés mellett a vadászati szakszemélyzet hozzáértése, összehangolt munkája és elkötelezettsége nélkül nem lenne lehetséges.
A rendezvényen megjelent 70-80 fő érdeklődő vendégeinket két új programelemmel is megleptük; egyrészt terítékre helyeztük a hajnali cserkelésen elejtett dámbikát, másrészt egy fényképkiállítás keretében mutattuk be az említett élőhelyfejlesztést Tóth Attila fotóival, és a dámállományt Szabó István felvételeivel.
A rendezők és a vendégek megvitatták a látottakat, az idény izgalmas pillanatait, valamint az ágazat aktuális kérdéseit, mely a fehér asztalnál feltálalt vaddisznópörkölt elfogyasztása közben is folytatódott.
Tóth Attila, Hulej Zoltán, Királyházi Péter

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató