A tavaszi országfásítás záróakkordja Bugacon

2019. április 10-én Dr. Nagy István agrárminiszter, Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár és Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatóval egybekötött gépi feketefenyő ültetésen és "jelképes" szürkenyár ültetésen vettek részt a Bugaci Erdészet területén.
„A Kiskunság közepén, a bugaci homokbuckák között már-már félsivatagi körülményeket idéző területen vagyunk. Jelenleg a leginkább szárazságtűrő fafajunkkal, feketefenyővel végezzük az erdősítést. A Bugac 136 F erdőrészletben a közel hét hektáros (6,83 ha) területen több, mint 50 ezer db csemetét ültetünk el.
A térség erdei az Alföldfásítás eredményeit szemléltetik. Itt, a korábbi futóhomokon, az első világháborút követően szórványosan megindult, majd a második világháborút követően nagyüzemi módszerekkel kiteljesedett erdőtelepítések révén a szél ereje már nem ragadja magával a homokbuckákat. Az erdőtelepítések révén egy sokkal élhetőbb táj jött létre, ahol az erdők tisztább levegőt, zöldebb környezetet, és a szomszédos mezőgazdasági kultúrák számára védelmet biztosítanak, mindemellett fatermésük révén újratermelhető nyersanyaggal szolgálnak.

Ezen a területen korábban is egy fenyves volt. A 2018-ban letermelt területen az újraültetés érdekében a korábbi faállomány tuskóit gépekkel kiemeltük, pásztákba rendeztük. A fatuskók eltávolítása után a területet 60-70 cm mélyen megforgattuk. Az ültetés a munkában már ezerszer bizonyított összkerékhajtású traktorral történik, a traktorra függesztett ültetőgéppel.
A gép az ültetési sorok végén már nem tud tökéletes munkát végezni, ezért azt kézi erővel kell kiigazítani. A sorvégeken azonban a fenyő helyett az őshonos szürkenyár csemetéjét alkalmazzuk. Az utolsó sor ültetésénél ugyanezzel a szürkenyár csemetével fogjuk az ültetőgépet is üzemeltetni. A lombos szegélyek a természetesebb és változatosabb erdőkép biztosítása mellett az erdőtűz elleni védekezést szolgálják.
Társaságunk erdeit alapvetően nem a gomba és rovarkárosítások fenyegetik, hanem a száraz homokon az aszály mellett a legnagyobb veszélyt az erdőtüzek jelentik. Az erdőtüzek elleni megelőző védekezést szolgája a tűzpászta és nyiladékrendszer, valamint a fokozottan tűzveszélyes fenyőállományoknak a tűzzel szemben ellenállóbb lombos fafajokkal való szegélyezése. Az erdősités befejezéseként jelképesen mi is szürke nyár csemetéket fogunk elültetni.
Az itt elültetett csemeték mindegyike az erdőgazdaság saját csemetekertjéből származik. Büszke vagyok arra, hogy a 2019. tavaszi erdősítési idényben a legtöbb csemetét, mintegy 4 millió darabot, társaságunk ültetett el, több, mint 510 hektáron. Ezt a 4 milliós darabszámot növeli, hogy társaságunk csemetetermesztési ágazata további 2,5 millió darab erdészeti csemetét értékesített a többi erdőgazdálkodó számára, magán és állami szférában egyaránt, azaz a mostani ültetési szezonban országosan felhasznált 42 millió csemetéből 6,5 millió darab (több mint 15%) a KEFAG Zrt.-től származik.
Az előbbi adatok a jelenre vonatkoznak, de társaságunk 11 db erdészeti csemetekertje készen áll az erdőgazdaság által jelenleg termelt mennyiség két éven belüli megduplázására, ezzel is segítve az ország fásítását!
Kiskunsági erdészekként, az erdő számára úgynevezett határtermőhelyeken dolgozunk. Olyanok vagyunk, mint a végvárakon küzdő elődeink. A korábbi futóhomokon gazdálkodva és ezen a tájon élve, tudjuk, hogy a fásítási program a legjobb megoldás a klímaváltozás negatív hatásainak ellensúlyozására.” Sulyok Ferenc, vezérigazgató
A Bugac 136 F erdőrészlet hivatalosan is a „Miniszteri erdő” néven lesz bejegyezve (a KEFAG Zrt. Bugaci Erdészete néhány évvel ezelőtt „Államtitkári erdő”-t is jegyzett).

Az esemény média megjelenése:
kormany.hu
keol.hu
hirtv.hu
kecskemetilapok.hu
youtube.com
hiros.hu
fataj.hu
magyarmezogazdasag.hu
hazaivadasz.hu

Fotók: facebook.com

Az esemény másnapján miniszter úr nyilatkozatai: hirado.hu
Kossuth Rádió 06:42:21-től: mediaklikk.hu

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató