Egy éve égett az Ősborókás Bugacon …

Erdőtűzvédelmi konferencia 2013. március 13. Kecskeméten a Bács–Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében

A konferencia résztvevői — előadóként és hallgatóként egyaránt— azt az álláspontot képviselték, hogy az erdők tűzvédelme csakis komoly összefogással lehet eredményes, legyen szó a megelőzésről, a tűz megfékezéséről vagy az utómunkálatokról.

A témáról folyamatosan beszélni kell, hiszen Bács-Kiskun megye országos viszonylatban is KIEMELTEN tűzveszélyes terület! Térképek és statisztikák készültek a megye nagymértékben veszélyeztetett erdőterületeiről, a fokozottan veszélyes hónapokról, a keletkezett tűzesetekről. Előrejelzések is felhívják a figyelmet, hogy azokon a területeken, amelyeken egyszer már tűzeset történt, 40 % esély van rá, hogy ez ismét bekövetkezzék!!!

Az összefogás alappillérei: az erdészeti hatóság mellett a katasztrófavédelem, az erdőgazdálkodók és az önkéntesek. Nélkülözhetetlen a hatékony irányítás megszervezése, a feladatok egyeztetése, megosztása, a „közös nyelv”, a gyors kommunikáció.

Nagyon fontos tényező még a lakosság: a „hétköznapi ember” az események minden fázisában jelen van. Sajnos az erdőtüzek keletkezése is 99%-ban emberi gondatlanságból ered, melyet okozhat egy felelőtlen csikket eldobó, szabálytalanul tüzet rakó, vagy egy munkagépet nem megfelelően használó személy. Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy erdőtüzet észlel, és ekkor kiemelt szerepet kap, mert nagyon sok múlhat rajta. Tudni kell azonnal cselekedni. Kellő időben és pontosan leadott tűzjelzés sok esetben életet, komoly értékeket és élőhelyet is menthet.
A tűzoltásnál is ott a „helyi lakos”, aki nagy segítséget jelenthet a hatóságnak például a helyismeretével, de akár sok nehézséget is okozhat, ha a legnagyobb kihívások közepette épp „katasztrófaturizmusra” vágyik, és helytelen magatartásával akadályozza a tűz oltását.
Ezen ismeretek tudatában, kijelenthetjük, hogy feladatai között minden felszólaló kiemelten említette a lakosság teljes körű tájékoztatását.

A KEFAG Zrt.-t több előadó is pozitív példaként említette, mint kiemelt nagy erdőgazdálkodót, amely elsők között vett részt a közös munkában, és évek óta törekszik a jól működő kommunikáció kialakítására (ez alatt a tűzoltósággal egyeztetett azonos tematikájú térképek használata az egyik legnagyobb előrelépés).
A KEFAG Zrt. kezdeményezte és 5 éve rendszeresen megtartja azokat a helyszíni terepvezetési és navigációs közös gyakorlatokat, ahol a tűzoltók elsajátíthatják és gyakorolhatják az erdészeti térképek használatát, valamint tűzoltó gépjárműveikkel vezetési tapasztalatot szereznek a szélsőségesen száraz, homokos, buckás erdei utakon, nyiladékokon.

A konferencia helyszínén fotókiállításon lehetett megtekinteni a tavalyi eseményen készült képeket, és a „VÍZÖNTŐNEK” elnevezett erdőtűzoltó gyorsbeavatkozó aggregátot. 400 literes víztartályával és 50 méteres tömlőjével a kezdődő, lassan terjedő avartüzek megfékezésére, de leginkább az eloltott terület őrzésére, annak visszagyulladásának megakadályozására alkalmazható. Társaságunk 4 erdészete rendelkezik 1-1 db ilyen berendezéssel. Ezek a vegetációs idő kezdetétől a korai fagyok beálltáig üzemkész, azonnal bevethető állapotban vannak.

Antal Zoltán erdőőrzésért felelős kollégánk előadóként ismertette az erdőgazdálkodó feladatait – az erdők tűz elleni védelmében, ahogy a KEFAG Zrt. ezt a gyakorlatban teszi.

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató