Raklapokkal a német, osztrák és svájci piacon

A KEFAG Zrt. nyáron is elemében van, ha üzleti kapcsolatépítésről van szó. A vállalat vezérigazgatója, Sulyok Ferenc a Die Brücke, német nyelvű buletinnek nyilatkozott a cég raklapgyártásáról, a MÁV EUR raklap nemzetközi szabványáról, az eddigi külföldi kereskedelmi kapcsolataink tapasztalatairól, és a vállalat több lábon állásának hatékonyságáról.

„A hosszú távú partnerségben hiszünk, de ez csak úgy lehetséges, ha stabilan állunk a világban”

Magyarország legnagyobb EUR raklap gyártója a teljes egészében állami tulajdonban lévő KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., melynek kiemelt gazdálkodási tevékenységei közé tartozik az erdőgazdálkodás mellett a raklapgyártás és az ezekhez köthető kereskedelem. Sulyok Ferenc okleveles erdőmérnök, jogi szakokleveles mérnök, a vállalat vezérigazgatója, sokéves szakmai múlttal, büszkén mesélt a társaság számára is kihívást jelentő ágazat, a raklapgyártás és kereskedelem megítéléséről.

Miért pont a raklapgyártást emelte ki e sokrétű gazdálkodás közül, melyet társaságuk évtizedek óta folytat?
Sulyok Ferenc: A vagyonkezelt erdőterületről több mint 200 ezer m³ faanyagot termelünk évente, melynek harmadát exportáljuk, harmadrészét belföldön értékesítjük, és a fennmaradó harmadot faipari üzemeinkben dolgozzuk fel. A számok önmagukért beszélnek. Régóta felismertük, hogy a fafeldolgozás hozzáadott értéke és a tartamosan kezelt 56 ezer ha erdőterület kombinációja alapozza meg Társaságunk stabilitását. A KEFAG Zrt. MÁV-EUR minősített raklapot és egyedi méretű ipari raklapot gyárt két saját tulajdonú üzemében, melyhez biztos hátteret biztosít a kezelésünkben lévő erdőterületekről folyamatosan kitermelhető alapanyag. És ez a lényeg: állami erdőterületek vagyonkezelőiként nem a profittermelés a hangsúlyos, de a közjóléti szerepvállalást e profitból finanszírozzuk, márpedig hatékonyan gazdálkodni csak az alapanyag minél magasabb szintű feldolgozásával lehetséges.

Többször is említette a MÁV-EUR raklapot, amit kevesen ismernek.
Sulyok Ferenc: Az nem igaz, hogy kevesen ismerik, legfeljebb errefelé… Az általunk gyártott évi közel 1 millió db MÁV-EUR jelzésű raklap ugyanazon UIC435/2 nemzetközi szabvány alapján készül, mint az EPAL-EUR jelzésű, tehát sem méreteiben, sem minőségében nem különböznek egymástól. Ezen raklapok egymással csereszabatosak, amit nemzetközi egyezmény biztosít. A különbség csupán abban áll, hogy a két raklap esetében más szervezet gyakorolja a közvetlen védjegyoltalmat. A lényeg azonban az EUR szócskán van, ami jelzi a csereszabatosságot. A dolog nagyon hasonlít a közös európai pénzhez, az euróhoz: ugyanazon címletet több ország pénzverdéjében is előállítják, különböző motívumokkal, ezek mégis azonos értéket képviselnek szerte a világban.

Önök megjelentek már a környező térség országaiban is kereskedőként, mi a tapasztalata a partnerkapcsolatok építését illetően?
Sulyok Ferenc: Örömmel jelenthetem ki, hogy Magyarország legrégebbi raklapgyártójaként már komoly hírnevünk van. Egyébként az a tapasztalatunk, hogy külföldi partnereink nagyon elégedettek velünk, bizonyítják ezt a meglévő – több évtizedes – kapcsolataink. A legnagyobb vevőnk is ausztriai székhelyű. Termelésünk és szolgáltatásaink színvonalának mértéke az ISO 9001:2009 minőségirányítási rendszer által szavatolt.
Több multinacionális cég beszállítója vagyunk, akik kivétel nélkül elégedett vevőink. A hosszú távú partnerségben hiszünk, de ez csak úgy lehetséges, ha stabilan állunk a világban. Ezen értékek menténk nyitunk ma már az osztrák piac mellett a svájci és németországi lehetőségek felé is.

Akkor ez az Önök jövőképe?
Sulyok Ferenc:
Ahogy már sokszor elmondtam, itt a magyar Alföldön - ahol gazdálkodunk - évszázados hagyományai vannak a több lábon állásnak, az itteni gazdák megszokták, hogy csak magukra számíthatnak és csak kőkemény munkával lehet értéket teremteni ebből a sovány homokból. Ezért vagyunk mi is ilyenek: mint a százlábú a homokon, még ha meg is csúszik egy-két láb, a többi stabilan tart…

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató