Festészet, erdészet, Kiskunság…

A Kiskunság szívében, Bugacon zajlott a XVI. Kiskunsági Alkotótábor 2023. szeptember 27.-október 5. között, amelyen 13 festőművész vett részt határon innen és túlról. A vajdasági, erdélyi, felvidéki és magyar alkotók különféle technikák alkalmazásával tették színessé a munkáikat.

Volt szerencsém a tábor egyik olyan napjába is bepillantást nyerni, amikor a bugaci Rigó József Általános Iskola több, mint 40, második és negyedik osztályos diákja is kilátogatott az erdészethez, hogy megismerkedjenek a táborlakókkal és munkásságukkal. Nemcsak ők, én is beszélgetésbe elegyedtem a résztvevőkkel. Örömmel meséltek a közös kulturális programokról, az együtt eltöltött hangulatos estékről, a vendéglátók és a Bugaci Erdészet munkatársainak odaadó munkájáról. Voltak, akik először jártak a bugaci pusztán, és teljesen lenyűgözte őket a pusztai romantika, az erdészek, vadászok és a lovasok mindennapjai.

A Bugacon és környékén tett „kalandozások” mellett október 3-án tárlatvezetés keretében megnézték a művészek a Népi Iparművészeti Gyűjtemény aktuális kiállítását (Pásztorhagyományok, pásztortársadalom, pásztor életmód a Kecskemét környéki és a kiskunsági pusztákon), Michelangelo szobormásolatait a Technika Házában, és a Juniperus Park Hotelben elfogyasztott ebéd után részt vettek egy vezetett túrán a Kecskeméti Arborétumban is.

Az alkalmazott technikák mellett az foglalkoztatott a legjobban, hogy miért tartják különösen értékesnek a táborban eltöltött napokat. Elmondásuk alapján amellett, hogy tapasztalatot gyűjtenek, baráti kapcsolatok alakulnak ki, építő jellegű kritikákkal segítik egymás munkáját, amellett a bugaci táj különleges hangulata olyan feltöltődést, útravalót ad nekik, amiből hosszú időn keresztül töltekezni tudnak majd. Kétségkívül így van, hiszen ezek az élmények, energiák egytől-egyig visszaköszöntek az általuk alkotott festményeken, amelyeket a látogatók a 2023. október 5-én csütörtökön az Erdők Hete programsorozat keretében, a bugaci Bucka Vendégház Oktatási Kabinetjében szervezett záróünnepségen tekinthettek meg.

A megjelenteket Harsányi Zsuzsanna festőművész, a tábor vezetője és szervezője köszöntötte. A művészetek találkozásának jegyében a megnyitón közreműködött a kecskeméti Zönge Zenekar. Ezt követően a szót Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója vette át. A vendégek köszöntése mellett, beszédében kitért arra, hogy többek között azért tartja fontosnak az ilyen jellegű együttműködéseket, rendezvényeket, mert a hétköznapi emberek számára a művészek szemén keresztül egészen más megvilágításba kerülhet az erdő, a természet, a Kiskunság. Ez számtalan kapcsolódási pontot biztosít az erdészek és az emberek között egyaránt. A kiállított festmények a KEFAG Zrt. fenntartásában álló erdei iskola, kastély üdülő, vadászházak, kulcsosházak, és irodaépületek falait ékesítik majd.

A tárlatot Kriskó János nyugalmazott egyetemi docens, televíziós újságíró nyitotta meg. Szakértelmének köszönhetően olyan háttérinformációkkal szolgált mind az alkalmazott technikákkal, mind a művészek stílusával, munkásságával kapcsolatban, amivel egészen más megvilágításba helyezte a kiállított műveket. Beszédében rámutatott különféle részletekre. Tette mindezt úgy, hogy szubjektivitásának köszönhetően meghagyta a látogatók fantáziájának szabadságát.

A bemutatott művészek névsorrendben a következők voltak: Alim Adilov, Balogh József, Harsányi Zsuzsanna, Keresztes Zsuzsa, Kovács Emil Lajos, Mráz János, Palásti Renáta, Pomothy László, Szappanos István, Szatmári Ottília, Tömpe Emőke, Török István, és Vassy Erzsébet.

Egy-egy kép előtt megállva, a többi vendéggel elbeszélgetve újra rájöttem, hogy ugyanaz a mű, legyen az zene, festmény, vers vagy bármiféle művészeti alkotás, más és más érzelmet vált ki az emberekből. Különleges ereje van tehát a festészetnek, mert az emberek az alkotásokon keresztül felfedezhetik mélyebben rejtőző érzelmeiket is.

Tarjányi Lili
Fotók: Dr. Andrési Dániel és Tarjányi Lili

Zárókiállítás a médiában: https://keol.hu/

 

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató