A XV. Kiskunsági Alkotótábor Záróünnepsége

2019. október 2-án 11 órakor a KEFAG Zrt. - az országos Erdők Hete rendezvénysorozat keretében - kiállítással egybekötött záróünnepséget szervez a XV. Kiskunsági Alkotótáborban készült művekből, amelyre ezúton szeretettel meghívunk minden kedves művészetkedvelőt.

Helyszín: Oktatási Kabinet (Bugac, Felsőmonostor 545., a Bucka Szálló szomszédságában)

A Záróünnepségen közreműködik Szabó Sándor tárogatóművész, az alkotásokat Turai Kamil esztéta méltatja.

Az ünnepi műsort követően egy közeli erdőrészben felavatjuk az újonnan létrehozott "Trianon-liget"-et. A Trianon-emlékműnél megemlékezik Nyitray András, a KEFAG Zrt. Felügyelőbizottságának elnöke.
Mindezek után a program egy állófogadással zárul.

Részvételi szándékát kérjük, legkésőbb 2019. szeptember 30-án 10 óráig-ig jelezze!
Makra Zsuzsanna PR referens +36 30 748 6914, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Trianon-liget

„Tiszteljük az erdőket, mert azok a mi jólétünk előmozdítói.”

(Bedő Albert)

Az első világháborút lezáró Trianoni Békeszerződés megkötése 1920. június 4-én történt meg, amely során Magyarország elvesztette földterületének 2/3-át, valamint erdőterületeinek több mint 80%-át.

A békeszerződést követően az ország erdősültsége 11,7%-ra csökkent, a legjelentősebb fakészletekkel, valamint a fenyvesekkel rendelkező országrészeket más országokhoz csatolták, így jelentős faanyag hiány alakult ki a megcsonkolt országban. Az égető helyzet orvoslására 1923-ban fogadták el azt a törvényt, amely megteremtette az erdőtelepítés alapjait olyan területeken, ahol addig a zárt erdők kevésbé voltak jellemzők. Az Alföld szikes és futóhomokos területein a fásítási munkák igazi lendületet mégis csak 1947-ben kaptak, ezt követően mintegy 300 ezer hektárral növekedett a táj erdőterülete. Az Alföldön az erdőtelepítések a faanyag hiány csökkentése mellett rendkívül fontos védelmi szerepet is betöltöttek, ugyanis a futóhomok megkötése is ezen erdőknek köszönhető.

Ezen hatalmas erdőtelepítési munkáknak állít emléket a bugaci Alföldfásítási Múzeum. A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. által fenntartott gyűjtemény 1984. augusztus 5-én, az Országos Erdészeti Egyesület 115. évi vándorgyűlése alkalmából nyílt meg.

Az Alföldfásítási Múzeum közvetlen szomszédságában, ezen a területen a KEFAG Zrt. egy Trianon-liget kialakításával emlékezik meg a békediktátum aláírásának 100. évfordulójáról. Az emlékligetben nyírfákból állított torz szárú kereszt szemlélteti az utódállamoknak juttatott erdőterületeket. A kereszt szárai az elcsatolt területek irányában, az elszakított erdőterületek arányának megfelelően kerültek telepítésre.

Az erdészek áldozatos munkájának, valamint a sikeres Alföldfásításnak is köszönhetően 100 év alatt közel 1 000 000 hektárral növekedett hazánk erdőterülete.

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató