Egy tábor, ahol tényleg minden jó!

Július 18-án újabb csapat vadászott pontokra a Császártöltési Parkerdőben. Ám ezúttal nem akármilyen gyermekekkel volt szerencsénk együtt sétálni a természetben. A MINDENJÓ TÁBOR résztvevői ugyanis a legnagyobb harcosok, akikkel ezidáig találkoztam. A résztvevők egytől-egyig megküzdöttek az egyik legrettegettebb kórral, a rákkal. A segítők pedig egykoron maguk is a tábor lakói voltak, akik most odaadással viseltetnek fiatal sorstársaik iránt. Ezek a gyerekek olyan pozitivitást és életigenlő életszemléletet sugároztak, hogy az ember azonnal elfeledte a saját - ezek mellett jelentéktelennek tűnő - problémáit.
Ameddig a fiatalok elszántan teljesítették a kolléganőm, Zsuzsa által gondosan előkészített tájfutópályát, addig én a tábor vezetőjével, Takács Katalinnal beszélgettem.
Katalin - aki 2013 óta vezeti az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány (https://dgy.hu/) budapesti irodáját - elmondta, hogy szülei családi indíttatásra 1999-ben alapították meg ezt az immáron két helyszínen működő közösséget. Az iroda a Tűzoltó utcai Gyermekklinikával szemben működik, így a lehető leghatékonyabban érik el a daganatos gyermekeket és családjukat, akik az alapítvány által nyújtott összes lehetőséget térítésmentesen, bármennyiszer igénybe vehetik a gyermek 18 éves koráig. Kiskőrösön működik az úgynevezett „Mindenjó” ház – Rehabilitációs központ, ahova egész évben várják a beteg és gyógyult gyermekeket és családjukat. A Mindenjó házban rendelkezésre áll egy rehabilitációs medence is, ahol a víziterápia segítségével már nagyszerű gyógyulásoknak lehettek szemtanúi. Az alapítvány többek között magára vállalja a pesti klinikákon kezelt gyermekek szállítását is, hiszen a beteg gyermekek immunrendszere rendkívül érzékeny, ezért hatalmas odafigyelésre van szükség. A „piros autó” 2002 óta évente 40-50 ezer kilométert tesz meg.
Az alapítvány tevékenységikörébe tartozik még a családtámogatás, a rehabilitáció és a klinikák onkológiai és hematológiai osztályainak támogatása. Működésük 25 éves időtartama alatt közel egy milliárd forinttal támogatták a kórházakat különféle műszerekkel, és gyakorlatilag bármivel, amivel egy élhetőbb környezetet teremthetnek a daganatos gyermekeknek. A közelmúltban vásárolt eszközök között megtalálható többek között egy lumbáló-ágy, egy 57 millió forintos lézerműszer, ultrahangkészülék és számos kisebb beruházás is.
Kata hitvallása, hogy a gyógyult gyermekek integrációját is segítse, hiszen nehezen tudnak visszailleszkedni a kiesett gyógyulási idő elteltével. Ezért is álmodták meg a 2013 óta évente megrendezett, kétszer egyhetes tábort, illetve a három napos Bajnokok Versenye rendezvényt, amelyen 60 gyógyult gyermek vesz részt az olimpiához hasonlatosan 6 különböző sportágból álló megmérettetésen. A gyermekek nagyon komolyan veszik a felkészülést, annak ellenére, hogy az éremosztón végül mindenki éremmel távozik. Hiszen mindannyian leküzdötték már a legkeményebb ellenfelet, a rákot. A legfontosabb tehát, hogy azt érezzék, hogy teljesértékű életet élhetnek a betegség legyőzése után is.
Ennek a csodálatos kezdeményezésnek lehetett részese a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. is, hiszen az erdészeti társaság kezelésében lévő Császártöltési Parkerdőben töltötték el a tábor egyik napját, mi pedig velük lehettünk ezen a különleges napon. Azt hiszem kijelenthetem, hogy ez alatt a pár óra alatt is nagy hatással voltak ránk a látottak és hallottak. Elképesztő tapasztalás volt látni, ahogy a gyermekek egymást segítik. Amputált lábbal is teljes életet élnek, és mindannyian egyek voltak a versenyek során. Csodálatos az az erő, ami bennük és segítőikben van. Kitartást és jó egészséget kívánunk az Alapítvány munkatársainak, önkénteseiknek és segítő támogatóiknak a további munkájukhoz.

Tarjányi Lili

Tűzgyújtási tilalmak

KEFAG Zrt.

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

Cím: Kecskemét, 6000 József Attila u. 2.
Tel. +36 76/510-400
Fax: +36 76/328-318
e-mail: kefag@kefag.hu
Faanyag kereskedelmi lánc technikai azonosító szám: AA0150286

Kapcsolat

Működési terület

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató