Alföldfásítási Múzeum

 

 

Alföldfásítási Múzeum

 

Az Alföld szívében, a homokbuckák között bújik meg ez a különleges atmoszférával rendelkező épület. A gyűjtemény 1984. augusztus 5-én, az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlése alkalmából nyílt meg. A nádtető, a muskátlis ablakok egykori szerszámokat, írásos dokumentumokat, az Alföld-fásítás elkötelezett úttörőinek emlékét őrzi. Mindezek mellett a tárlat bemutatja a homokos tájra jellemző állat- és növényvilágot, a klíma- és talajtényezőket.
Kutatások is bizonyítják, hogy a honfoglalás idején az Alföldet sokkal több fa és egybefüggő erdő, összességében erdős puszta jellemezte, ahol mocsarak, lápok, lösz-, és homokpuszták váltogatták egymást.
A mezőgazdaság fejlődésével egyidőben teret hódított az állattenyésztés, amely komoly hatással volt a táj képének további alakulására. Azt követően a török megszállás alatt az erdővel borított területek nagysága megtizedelődött, és sajnos a hordák kivonulásával sem javult a helyzet, hiszen az újraéledő mezőgazdasági termelés következtében újabb erdőket számoltak fel.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy mekkora szükség volt a homokos területek fásítására, mint az ekkor megváltozott hidrológiai és éghajlati viszonyok. A fent említett problémák eredményeként alakult ki a futóhomok, és vele egyidőben a végeláthatatlan buckák. A homok megkötése érdekében az alföld fásítása égető problémává vált már a XVIII. század közepétől kezdve. Végül csak 1923-ban, az első világháború után fogadták el azt a törvényt, amellyel lerakták a szikes és futóhomokos területek erdősítésének alapjait. Az első jelentős fásítás 1947-ben vette kezdetét, amelyet követően közel 300 ezer hektárral nőtt az Alföld erdőterülete.
Ezeknek a munkálatoknak, törekvéseknek állít emléket a KEFAG Zrt. Bugaci Erdészetének kezelésében álló Alföldfásítási Múzeum.
A múzeum ingyenesen látogatható. - Bugac, Felsőmonostor 545.
Nyitva tartás:
Június 1-től augusztus 31-ig
- szerda, vasárnap 9:00-tól 12:00-ig
- csütörtök - szombat 9:00-tól 17:00-ig
Szeptember 1-től május 31-ig csak előzetes bejelentkezéssel.
Bejelentkezés:
Tel.: +36 76 575 520
E-mail: kaczvinszkit@kefag.hu

Tűzgyújtási tilalmak

KEFAG Zrt.

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

Cím: Kecskemét, 6000 József Attila u. 2.
Tel. +36 76/510-400
Fax: +36 76/328-318
e-mail: kefag@kefag.hu
Faanyag kereskedelmi lánc technikai azonosító szám: AA0150286

Kapcsolat

Működési terület

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató