Életre kelt száraz fa

forrás: hiros.hu Borda Máté Fotó: Banczik Róbert

Ez csak játék – mondja szerényen Varga Árpád, a kecskeméti arborétum aranyos fafiguráinak alkotója, amikor felkeressük egy júliusi napon. Túrabotos cica, megannyi süni, nyuszi és ló, avagy szamár – sokszor a gyerekek végzik el a rendszertani besorolást. A kicsik etetik is a szobrokat, és van, aki titkait is megosztja velük.
Mindkét bejárat környékén megtaláljuk őket. Mi a székelykapunál kezdjük a sétát, ahol a szobrok többsége helyre lelt. Felbukkannak a kerítésen – itt virágokat látunk –, a nagy ház körül, és kicsit arrébb, a tó felé is. A másik bejáratnál is lépten-nyomon rácsodálkozhatunk egy-egy ötletes sünire, mókusra, madárra, látni őket a játszótér környékén, és a kapunál is.
A gyerekek nagyon élvezik ezeket a kis figurákat. A majomnál van, hogy banánt találunk, a nyuszinál répát, hiszen etetik a kis állatokat. Olyat is láttam már, hogy egy kisgyerek odaszólt anyukájának távozáskor: nekem van még egy kis dolgom, várj meg! Odalépett az egyik állatfigurához, és elmondta neki az aznapi élményeit. Jó látni ezeket a jeleneteket, ilyenkor úgy érzem, van értelme a munkámnak — meséli Árpád.
A fafigurák kizárólag az arborétum benépesítésére szolgálnak, nem lehet megvásárolni őket, és megrendelésre sem készülnek. Az arborétum egyik lelkes munkatársának szívéből pattannak elő, a látogatók örömére.
A 62 hektáros arborétum igazi éke Kecskemétnek. Két véderdősáv között húzódik az úgynevezett "gyűjteményes" rész, mely a központi területét alkotja a parknak. Több mint 1.000 féle növényt csodálhatunk meg itt a négy évszak folyamán. Szinte hihetetlen, de a hatalmas területet mindössze három főállású munkatárs gondozza és fejlesztgeti: az arborétum vezetője, Vörösváczky Mónika, valamint kollégái, Siposné Barát Mónika és Varga Árpád.
A kecskeméti arborétum további két szempontból is párját ritkítja az országban. Az egyik elhelyezkedése: közelsége a sűrűn lakott Széchenyivároshoz, a másik pedig az ingyenes belépés. A fenntartó KEFAG Zrt. saját büdzséből finanszírozza a működést.
A néhány éve emelt kilátó, a gyönyörű Mária-kápolna, a játszótér és a tanösvények mind vonzzák a látogatókat. Napi szinten több száz ember fordul meg itt, nem számítva a külön bejelentkezéssel érkező óvodás és iskolás csoportokat. Az arborétum népszerű a nyugdíjasok körében is, akár a fővárosból is ellátogatnak ide.
S hogy rivalizálnak-e a szabadidőközponttal? Kérdésemre Árpád csak annyit felel: Kecskemét szerencsésnek mondhatja magát, hogy két ilyen "zöld tüdeje" van.

Tűzgyújtási tilalmak

KEFAG Zrt.

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

Cím: Kecskemét, 6000 József Attila u. 2.
Tel. +36 76/510-400
Fax: +36 76/328-318
e-mail: kefag@kefag.hu
Faanyag kereskedelmi lánc technikai azonosító szám: AA0150286

Kapcsolat

Működési terület

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató