Erdőtűz pusztított Császártöltésen

Az állami erdők az ország legfontosabb klímavédelmi és szénmegkötő biológiai infrastruktúráját jelentik, biztosítják a lakott települések zaj, por és árvíz elleni védelmét, a tiszta ivóvizet és megelőzik a talajeróziót. A magyar erdők emellett évente 40-50 millió erdőlátogató számára nyújtanak egészséges sportolási, kikapcsolódási és rekreációs lehetőséget. Éppen ezért a szakemberek nem győzik hangsúlyozni többek között az erdőtüzek megelőzésének fontosságát. Az elmúlt hetekben az ország egészére kiterjedő tűzgyújtási tilalom lépett életbe, amelynek betartása nem csak a faállomány védelmét biztosítja, hanem az erdei ökoszisztéma fennmaradását is.
Bizonyára mindenki tapasztalja a klímaváltozásnak köszönhető, meglehetősen szélsőséges éghajlati jellemzőket. Az év egészére jellemző a csapadékhiány, az egyre emelkedő átlaghőmérséklet, az extrém hőmérsékleti ingadozások. Ezeket tetézheti az emberi gondatlanság is. A fentebb említettek együttes eredményeként az erdőtüzek száma évről évre nő, amelyek komoly erőfeszítéseket követelnek meg mind az erdészeti cégcsoport szakembereitől, mind a katasztrófavédelem munkatársaitól.
Az egyik legveszélyeztetettebb területek közé soroljuk az alföldi fenyveseket, melyekre a nagy intenzitású koronatüzek jellemzőek. Ilyen esetekben a tűz megfékezése sokkal nagyobb kihívás, mint a többi társulás estében. A fenyvesek alatt évtizedekig felhalmozódó, gyantában gazdag, száraz tűlevelek összefüggő szőnyeget alkotnak a talajon, amely kedvez a tűz gyors terjedésének. Így a fenyvesek nem csak a koronaszinten égnek, hanem a talajon is. Ahhoz, hogy a tragédia bekövetkezzen elég egy autóból eldobott csikk, egy elhagyott üvegdarab vagy egy meghibásodott munkagépből kipattanó szikra.
A napokban a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Császártöltési Erdészetének kezelésében lévő közel 10 hektáros tisztításkorú fenyőerdejében keletkezett tűz, ahol több mint 4,5 hektáron égett az erdő. A helyszínre érkező tűzoltók munkáját a Bács-Kiskun vármegyei tűzoltósági főfelügyelő koordinálta. A tűzesethez a császártöltési önkéntes-, a paksi-, kecskeméti-, kalocsai-, kiskunhalasi hivatásos és a keceli önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik 10 vízsugárral megakadályozták a tűz továbbterjedését és oltották a lángokat. Továbbá az oltásban segédkezett a bajai-, a kiskőrösi-, a kalocsai- és a szekszárdi vízszállító is.
A kár mértéke felbecsülhetetlen, hiszen nemcsak a faanyag megsemmisüléséről, hanem az ott élő növény- és állatfajok pusztulásáról is szót kell ejtenünk. Az áldozatos és kitartó helytállásukért köszönet illeti meg az oltásban résztvevő összes egységet, különös tekintettel az elsőként a helyszínre érkezett Császártöltési Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjait.

Tarjányi Lili

Tűzgyújtási tilalmak

KEFAG Zrt.

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

Cím: Kecskemét, 6000 József Attila u. 2.
Tel. +36 76/510-400
Fax: +36 76/328-318
e-mail: kefag@kefag.hu
Faanyag kereskedelmi lánc technikai azonosító szám: AA0150286

Kapcsolat

Működési terület

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató