Kötelezettségek és jogok az erdei haszonvétel során
Kép forrása: Pinterest

Kötelezettségek és jogok az erdei haszonvétel során

Magyarország Alaptörvénye minden polgár, különösen pedig az állam kötelességeként határozza meg az erdők védelmét és fenntartását. Az erdei ökoszisztémák haszna ugyanis mindenkié, éppen ezért a felelősségünk is közös ezek megőrzésében.
Az erdő az ország zöldvagyonaként állami és nemzeti érték, amelynek felelős, fenntartható módszerekkel folytatott kezelése a magyar társadalom és minden egyes magyar ember érdekében végzett, azaz közérdekű feladat. Az állami erdészeti cégcsoport szakmai munkáját e közérdekűség teljesítésének felelőssége határozza meg.
Az erdő hármas (közjóléti, védelmi, gazdasági) szerepe köztudott, ennek ellenére még mindig sokan nem tudják, hogy milyen jogaik és kötelezettségeik vannak az erdőt járva.
Az erdei haszonvétel fogalmát és főbb pontjait Magyarországon a 2009. évi XXXVII. törvény [1] VII. fejezete ("Erdei haszonvételek") határozza meg.
A természetjárók által legtöbbször alkalmazott erdei haszonvétel a különféle termések, gombák, gyógynövények, vadgyümölcsök gyűjtése. Ezen tevékenység során rendkívül fontos, hogy az erdei haszonvételek gyakorlása semmiképpen nem károsíthatja, vagy veszélyeztetheti az erdő biológiai sokféleségét, felszíni és felszín alatti vizeit, talaját, természetes felújulását, felújítását, a védett természeti értéket, valamint az erdei életközösséget.
A legtöbb fent említett melléktermékekből személyenként, naponta két kilogramm gyűjthető. Ezt tekinti jogszabályunk az egyéni szükségletet meg nem haladó mennyiségnek. Kivételt képeznek ez alól a föld alatti gombák és a hullatott agancs, amelyre különféle törvények rendelkezései a mérvadóak. A földalatti gombák gyűjtését a 20/2012. (III. 19.) VM rendelet szabályozza. Az agancs gyűjtéséről pedig a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény rendelkezik.
Amennyiben a fentebbitől eltérő mennyiségben szeretne valaki gyűjtést végezni, engedélyre van szüksége a területileg illetékes erdészet igazgatójától. A névre szóló engedélynek tartalmaznia kell a gyűjtés helyét és idejét. Ezt az engedélyt a gyűjtő köteles magánál tartani, hiszen ezt az erdészeti szakszemélyzet kérésére be kell mutatni, a személyazonosság igazolása mellett. Az engedély maximum 1 éves időszakra adható ki, az adott év december 31. napjáig.

Tűzgyújtási tilalmak

KEFAG Zrt.

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

Cím: Kecskemét, 6000 József Attila u. 2.
Tel. +36 76/510-400
Fax: +36 76/328-318
e-mail: kefag@kefag.hu
Faanyag kereskedelmi lánc technikai azonosító szám: AA0150286

Kapcsolat

Működési terület

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató