Régi-új károsító a kiskunsági fenyvesekben

Régi-új károsító a kiskunsági fenyvesekben

Az elmúlt időszak időjárási viszontagságai a kiskunsági termőhelyeken található fenyveseket is nagymértékben megviselték. A 2022-es évi aszályos évet követően, jelentős területeken történt különböző kórokozók által előidézett fenyőpusztulás. Ezek mellett 2024. tavaszán egy talán kissé elfeledett károsító, a fenyőrontó darázs (Neodiprion sertifer) is megjelent a fiatal fenyvesekben.
Az elmúlt évektől a feketefenyő hajtáspusztulást (Sphaeropsis sapinea) okozó kórokozó jelentett jelentős, több száz hektárra kiterjedő problémákat a Kiskunság idősebb fenyveseiben.
Sajnos ez év áprilisában jelentős, mintegy 80-100 hektáron tapasztaltunk fenyőrontó darázs károsítást fiatal fenyvesekben. A károsítás során a másodéves tűket rágták le az álhernyók. A fiatal fák már messziről megismerhetőek voltak, hiszen csak a gyertyáik maradtak meg. A beteg fák alatt jellegzetes vörösesbarna „szőnyeget” képzett az álhernyók ürüléke. A 2024-es enyhe tél és szinte nyáriasan meleg tavasz hatására az álhernyók már március végén megjelentek és elkezdtek táplálkozni. Fejlődésük ennek köszönhetően igen gyors volt, így az április második felében jelentkező lehűlés idején már a talajban megindult bebábozódásuk. Az erdészeti társaságunk területén a legnagyobb károsítást Kunbaracs községhatárban tapasztaltuk, itt helyenként 40-50%-os tűvesztést okozott. A Kiskunságban elterjedt kéttűs fenyők (erdei- és feketefenyő) mellett a lakóterületeken ültetett egyéb fajokat, pl. törpefenyőt (Pinus mugo) és tengerparti fenyőt (Pinus pinaster) is károsították. Az elmúlt évtizedekben úgy tűnt, hogy a faj jelentősége lecsökkent, azonban – valószínűleg összefüggésben a klímaváltozással és a súlyos aszályokkal – sajnos ismét tömegszaporodása jelentkezett és várhatóan jelentkezni fog a jövőben is. A faj egynemzedékes, az imágók július és október között repülnek. A nőstények gyöngyfüzér-szerűen a fenyőtűkre helyezett tojásokban telelnek. Az álhernyók szakirodalmi adatok alapján április-májusban rágnak, majd a talajban bábozódnak. Szakirodalom szerint fő tápnövénye az erdeifenyő, esetünkben, a KEFAG Zrt. területén leginkább feketefenyvesekben tapasztaltuk károsítását.
Sajnos tudomásul kell vennünk, hogy a negatív irányba változó környezeti viszonyok miatt egyre gyakrabban fogunk találkozni komoly erdővédelmi kihívásokkal, köztük már „leírt” fajokkal is.

Dr. Andrési Dániel

Tűzgyújtási tilalmak

KEFAG Zrt.

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

Cím: Kecskemét, 6000 József Attila u. 2.
Tel. +36 76/510-400
Fax: +36 76/328-318
e-mail: kefag@kefag.hu
Faanyag kereskedelmi lánc technikai azonosító szám: AA0150286

Kapcsolat

Működési terület

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató