Támadnak a kaktuszok a Kiskunságban

Támadnak a kaktuszok a Kiskunságban

Az olyan szándékosan betelepített fajokat, amelyek az emberi ellenőrzés alól kikerülnek és nagymértékben felszaporodnak, inváziós fajoknak nevezzük. Ezen fajok jelentős erdővédelmi, természetvédelmi, közegészségügyi problémát vagy gazdasági kárt okozhatnak. Ilyen fajnak tekinthető az ördögnyelv-fügekaktusz, vagy heverő medvetalp kaktusz (Opuntia humifusa Raf., 1830), amelynek több mint 60 előfordulási pontját azonosítottak már Magyarországon. Az előfordulások közel fele a Kiskunságban található.
Hazánkban jelentősen elterjedtek, a hobbiból, dísznövényként tartott kaktuszok. Ezen dísznövényeket sok esetben megunják a tulajdonosok, ezért zöld hulladékként, vagy illegális elhelyezett hulladékként végzik. A felelőtlen tulajdonosok azt gondolják, hogy a többi zöld hulladékhoz hasonlóan ezek is lebomlanak. Sajnos ez nem igaz, mivel ezek a fajok kifejezetten jól tűrik a szárazságot, ezáltal az egykori hulladékudvarokból, valamint egyéb illegálisan elhelyezett hulladék lerakók környékéről kiindulva jelentősen terjednek, telepeket képeznek. Már egy ujjnyi letört darabjuk is kiválóan gyökerezik. Terjedésükkel kiszoríthatják az őshonos növényeket, illetve a legelő haszonállatokra is veszélyt jelenthetnek.
Hazánkban a heverő medvetalp kaktusz mellett, a coloradói medvetalp kaktusz és a préri medvetalp kaktusz a leggyakrabban, szabad területen előforduló kaktuszfajok.
A heverő medvetalp kaktusz az észak-amerikai prérin él, a szárazságot, valamint a hideg teleket jól tűri, valószínűleg ezért talált hazánkban is megfelelő életfeltételekre. Legnagyobb populációja Kunbaracson fordul elő, de ezek mellett a nagyobb városok (Szeged, Kecskemét) mellett egyéb alföldi települések környékén (Ásotthalmon és Kiskunhalason) is találtunk jelentős populációkat. Meglepő, de virágzása mellett termést is hoz hazánkban, így szaporodása vegetatív út (ivartalan szaporodást jelent, vagyis a növények levéldugvánnyal, szárdugvánnyal, tőosztással, sarjakkal való szaporodását jelenti) mellett generatívan (ivaros szaporodást jelent, amikor a növény magról szaporodik) is történhet. Termése ehető.
Jelenleg a medvetalp kaktuszok által okozott probléma jelentéktelennek tűnhet Magyarországon, de a Mediterráneumban már annál jelentősebb problémákat okoznak, ezért minél előbb fel kell számolni ezeket a hazai telepeket.

Dr. Andrési Dániel

Tűzgyújtási tilalmak

KEFAG Zrt.

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

Cím: Kecskemét, 6000 József Attila u. 2.
Tel. +36 76/510-400
Fax: +36 76/328-318
e-mail: kefag@kefag.hu
Faanyag kereskedelmi lánc technikai azonosító szám: AA0150286

Kapcsolat

Működési terület

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató