Vackor Vár Erdei Iskola

Társaságunk és az Állami Erdészeti Szolgálat (ÁESZ) Kecskeméti Igazgatósága az erdészhivatás és az erdő szerepének minél szélesebb körű megismertetése érdekében egy erdei iskola létrehozásának szükségességét érezte. Elképzeléseinket az FVM Erdészeti Hivatala is támogatta. Az összefogás eredményeként és az ÁESZ anyagi támogatásával 2003 májusában megnyitottuk a Vackor Vár Erdei Iskolát.

Az erdei iskola a Kecskemét-Hetényegyháza melletti Nyíri erdőben, a Duna-Tisza közének egyik legszebb homokpusztai tölgyes ligeterdejében található. Fő célkitűzése a 6-18 év közötti korosztály természetszeretetének, környezetbarát szemléletének és viselkedésének kialakítása. Az intézmény a szó igazi értelmében vett erdei iskola, ahol kicsik és nagyok számára egyaránt kínálunk programokat. A minden igényt kielégítő, impozáns épületegyüttes 46 fős szállása – 9 db négyágyas és 5 db kétágyas, wc-vel, zuhanyzóval ellátott, jól felszerelt szoba, 48 férőhelyes étkező – magas színvonalú szolgáltatást nyújt az idelátogatóknak.

A több mint ezer hektáros Nyíri erdőből 26 hektár szolgálja az ismeretterjesztést. A vendégek terepgyakorlatokon ismerhetik meg az erdei növény- és állatvilágot, az erdészek munkáját és az erdőgazdálkodás fogásait. A Nyíri erdő dámvad, őz, vaddisznó, nyúl, róka, mókus, számtalan madárfaj és apróvad élőhelye, viselkedésük a magaslesekről természetes környezetükben figyelhető meg.

 

Az 1848 méter hosszú tanösvényen az önálló ismeretszerzést segítő tájékoztató táblák mutatják be az erdő élővilágát. A Nyíri erdészházban gazdag gyűjtemény állít emléket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc nagyjainak. Szomszédságában valódi kis ékszerdoboz a Szent Hubertus kápolna. A szabadidő sportos eltöltéséhez fából készült játék „Vackor-vár”, és az erdei környezetben felépített foci- és kosárlabda pálya áll rendelkezésre.

A vendégek kipróbálhatják – a népi mesterségek bemutató helyein, népművészek közreműködésével – az agyagozás, a kenyérsütés, a szövés-fonás és a nemezelés fogásait.

Az erdei iskola egyik oktatási helyszíne a Kecskeméti Arborétum. A helyi éghajlati és talajviszonyok, a növény- és állatvilág bemutatására létesített tanösvények, valamint az automata meteorológiai állomás segítségével végezhető megfigyelések színesítik a programokat.

Közoktatási intézmények pályázatok útján támogatást nyerhetnek többnapos, bentlakásos erdei iskolai program finanszírozásához.

NTAK regisztrációs szám: EG22047322

Elérhetőség:
6044 Kecskemét, Belsőnyír 202.
Tel.: 76/706-060
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.vackorvar.hu
GPS: 46 57 03.58447, 19 33 54.21763
EOV: 689400,19 K, 178660,76 É


VackorVár Erdei Iskola nagyobb térképen való megjelenítése

 

Megközelíthető:
Vasúton a Kecskemét-Lajosmizse vonalon, a Nagynyír megállótól 1848 m gyalog
Közúton Kecskemét-Hetényegyházán keresztül
Busszal Kecskemétről (15 vagy 29-es busz, utolsó előtti megálló,
onnan 4200 m gyalog)

Aktuális ajánlatainkat tekintse meg a Vackor Vár Erdei Iskola honlapján.

Házirend

Szoba Szoba Szoba
Szoba Szoba Szoba


Vackor Vár Alapítvány

Közhasznúsági Jelentések
2005
2006
2007
2008
2009


Pályázatok

Alapító Okirat

Köszönettel fogadjuk adója 1%-át, melyet hátrányos helyzetű gyerekek arborétumi és Vackor Vár erdei iskolai táboroztatására fordítunk! A felajánláshoz szükség nyomtatvány letölthető itt.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató