Évadzáró sajtóebéd keretében mutatkozott be a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

A megközelítőleg 5 milliárd forintos forgalmat bonyolító állami vállalatról kevésbé ismert, hogy egyedülálló az Erdészeti Szaporítóanyag Termesztési Központja, a legnagyobb állami tulajdonú dísznövénykertészetet üzemelteti az országban, és nem mellesleg Magyarország legnagyobb raklap gyártója. Közben pedig évről-évre növeli a kezelésében lévő területen az erdősültség arányát, és mindemellett talán a legjelentősebb közjóléti tevékenységet végzi a Duna-Tisza közén.

Az évadzáró sajtóebéd keretében Sulyok Ferenc vezérigazgató részletesen bemutatta a szaksajtó és a regionális média munkatársai számára a rendkívül összefogott, mintegy 400 főnek munkahelyet biztosító tevékenységüket.


A megjelentek egy prezentáció keretében betekintést kaptak a Zrt. által kezelt 56ezer hektárnyi erdőn végzett gazdálkodás részleteiről, így arról is, hogy évente mintegy 1000-1200 hektár erdőt telepítenek. Elhangzott, hogy területükön meghatározó fafaj a fekete fenyő (50 %), 25 % a nyárfélék- és 22 % az akác aránya. Sulyok Ferenc kijelentette, hogy a kezelésükben lévő területen az erdők – a mostoha talaj- és éghajlati viszonyok miatt - nem képesek újratermelni önmagukat, ezért emberi közreműködés nélkül elsivatagosodna a térség.

Mint elhangzott, az általuk évente kitermelt 180-200ezer köbméter fa jelentős részéből raklapot gyártanak Jánoshalmán és Bugacon működő üzemeikben, mely a raklap-alapanyag szükséglet csupán 60 százaléka. A fennmaradó 40 százalékot a térség magánerdő tulajdonosaitól és a környező társerdőgazdaságoktól vásárolják.

A Juniperus Parkerdészet idén is széles választékkal várja a földlabdás karácsonyfát vásárlókat

Elhangzott, hogy a vállalat szeretné kutatói tevékenységét a jövőben még jelentősebbé tenni, hiszen az ország legnagyobb állami tulajdonú dísznövény kertészete mellett működtetett 12 csemetekertben megtermelt évi 15-18 millió csemete rendkívül komoly szakmai munkát igényel.

Sulyok Ferenc prezentációjának harmadik részében a vállalat közjóléti tevékenységét mutatta be. A KEFAG Zrt. hagyományos erdészeti tevékenysége mellett külön figyelmet szentel a társadalmi elvárásoknak is: turisztikai létesítményeket és vadászházakat működtet.
Kiemelte a 2003 óta sikeresen működő Kecskemét-közeli Vackor Vár Erdei Iskolát, ahol az év minden szakában diákok és felnőttek ezrei ismerkednek a természettel, az erdészek munkájával.
Majd a 2012-ben 25. születésnapját ünneplő Kecskeméti Arborétumot mutatta be, ami a szavaival élve: „az erdészek ajándéka a kecskemétieknek”, hiszen az országban szinte egyedülállóan, ingyenesen látogatható. Megemlítette továbbá a bugaci Alföldfásítási Múzeumot és Bucka Szállót, a Tőserdő Kastély Üdülőt, s a vadászházakat, melyeket a vállalat gazdasági tevékenységéből származó haszonból működtetnek.

A vezérigazgató a tájékoztatón megköszönte médiapartnerei együttműködését, valamint meghívott minden művészetkedvelőt a december 5-én megrendezésre kerülő Kiskunsági Alkotótábor festmény-aukciójára, melynek teljes bevételét a jövőre 25 éves Kecskeméti Arborétum fejlesztésére fordítják.

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató