Császártöltési Erdészet

A gyenge termőhelyi viszonyoknak megfelelően az erdők növedéke és fakészlete rendkívül alacsony, a leggyengébb adottságú erdőállományokban nem is folytatható eredményes erdőgazdálkodás.

A fafaj-összetétel híven tükrözi a termőhelyi viszonyokat: 57% a fenyők aránya, és csak a maradék területen osztoznak az akác, a fehérnyár és csekély mértékben a nemesnyárak.

Fafajok terület szerinti megoszlása
(2007)

Feketefenyő
41%
Akác 22%
Erdeifenyő 16%
Hazai nyár 16%
Nemesnyár 2%
Tölgy 1%
Egyéb keménylomb 1%
Egyéb lágylomb 1

Csemetetermesztés
Főbb fafajokból előállított csemeték száma
(2007)

Feketefenyő
1.500 ezer db
Fehérnyár
900 ezer db
Akác
600 ezer db
Erdeifenyő
200 ezer db
Egyéb lomb
150 ezer db
Összesen
3.350 ezer db
Évente mintegy 3-4 millió db csemetét nevelünk a terézhalmi és a keceli csemetekertekben. Termékeinkkel fedezzük a saját erdészeti és társerdészeti, valamint erdőtelepítési szolgáltatásunk igényeit is, továbbá jelentős mennyiségű csemetét értékesítünk.
Erdőművelés
A kitermelt erdők kétharmad részét tuskózás és mélyforgatás utáni mesterséges csemeteültetéssel, egyharmadát sarjadztatással újítjuk fel. A mesterséges felújítások mintegy egyharmada lomb, kétharmada fenyő fafajú. Évente 120-200 hektár erdőtelepítést is végzünk magántulajdonosok részére mezőgazdasági határ-termőhelyeken.

Fahasználat
A 260 hektár véghasználati és 650 hektár előhasználati területen évente átlagosan mintegy 40-45 ezer m3 faanyagot termelünk ki, és ezen felül – lehetőség szerint – fafelvásárlást is folytatunk. Fontosabb választékok a fenyő és nyár papírfa, raklapelem céljára megtermelt fűrészipari alapanyag, akác tűzifa, akác szőlőtámoszlop és farostfa. Az 1997. és 1999. évi hótörések kárelhárítási munkálatai kedvezőtlenül módosították a tízéves erdőterv fakitermelési előírásának évenkénti arányos teljesíthetőségét. Ennek eredményeként jelentős nagyságrendben jöttek létre készlethiányos erdők.

Vadgazdálkodás
Erdészetünk 11.634 hektár – erdős jellegéből fakadóan nagyvadas – területen folytat vadgazdálkodást. Meghatározó fajok a gímszarvas, az őz és a vaddisznó. A gímállomány minősége jó, a legnagyobb trófeaméretek a 11-12 kg-ot is elérik. Az őzállomány gyenge-közepes minőségű, 200-350 g közötti trófeasúllyal jellemezhető. A vaddisznónak kedvez a néhol sűrű, galagonyás aljnövényzetű fedett terep, ennek köszönhetően az állomány minősége és mennyisége egyaránt javuló.

Oktatás, közjólét
Erdészetünk kezeli a jól felszerelt, 3,6 hektáros Császártöltési Parkerdőt, ahol évente több ezer, a környező településekről érkező látogató fordul meg. Az erdészet kezelésében működik 2016-tól a Jánoshalmi Parkerdő is.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató