Észak-Kiskunsági Erdészet

Az erdők 81,3%-a gazdasági, 17,4%-a védelmi, 1,3%-a oktatási, kutatási, közjóléti és egyéb rendeltetésű. A faanyagtermelést szolgáló erdők 23%-a jó, 66%-a közepes, 11%-a gyenge fatermőképességű. Az erdészet számos természetvédelmi területet is kezel, összesen 484,5 ha-on.

Fafajok terület szerinti megoszlása (2013)
Fafaj
Részarány
Erdei- és feketefenyő
30%
Akác
32%
Hazai és nemesnyár
32%
Kocsányos tölgy
3,3%
Egyéb
2,7%

Csemetetermesztés

Az erdészethez tartozik Solton egy 42 hektáros (keménylombos fafajok és nemesnyár), Fülöpszálláson pedig egy 9 hektáros (fenyő és akác), korszerűen felszerelt csemetekert, melyek évente átlagosan 1,7-2,2 millió csemete termelését biztosítják. Főbb fajok: nemesnyár, fehérnyár, akác, kocsányos tölgy, feketefenyő, keménylombos fafajok (szilek, juharok, kőrisek), vadgyümölcsök.

A jelentősebb fafajokból előállított csemeték száma (2013)
Növényfaj
Csemete mennyisége
(ezer db)

Feketefenyő 1/0 500
Feketefenyő 2/0
400
Akác
350
Kocsányos tölgy
100
Nemesnyár klónok
250
Fehérnyár
300
Egyéb lomb
200
Összesen
2.100

 

Erdőművelés

Az erdészetnél évente 300 hektár felújítási kötelezettség keletkezik. A kitermelt erdők közel 40%-át sarjadztatással, 60%-át a tuskózást és mélyforgatást követően mesterséges csemeteültetéssel újítjuk fel.
A mesterséges erdősítések kb. 1/3 részét feketefenyővel, 2/3 részét lombos fafajokkal (fehérnyár, akác, nemesnyár) ültetjük. Az erdősítések 10-20%-ban egyéb fafajokkal kerülnek elegyítésre (nyír, juhar, szil, kőris, ostorfa, vadgyümölcsök stb.). A felhasznált szaporítóanyag szinte teljes mértékben a KEFAG Zrt. által megtermelt csemete. A sorápolás döntő részben kézzel, a sorközápolás pedig tárcsával történik. Évente kb. 10-20 hektár kivitelezéses erdőtelepítést is végzünk magánszemélyek részére.

Fahasználat

Fakitermelésünk évente 45-48 ezer nettó m3, melyből 39-42 ezer m3 véghasználat, 5.000 m3 gyérítés, 1.000 m3 tisztítás során kerül kivágásra. A fakitermelés éves mértéke nem haladja meg az erdők évi növedékét.
Akác fafajból a legjellemzőbb választék a tűzifa, emellett jelentős a rönk, kivágás, szőlőtám és export oszlop aránya. Nyárakból négy fő választék kerül termelésre, ezek a rönk, a kivágás, a papírfa és a tűzifa. Fenyőből a papírfa aránya a legmagasabb, emellett a rönk, a kivágás, a rúdfa és a tűzifa választék a jellemző. Az éves termelésünk legnagyobb részét a papírfa választék teszi ki.

Vadgazdálkodás

A Kerekegyházi vadászterületünk 6.231 hektáros, nagyvadas jellegű, kiemelkedik a vaddisznóállomány, és megtalálható az őz valamint a dámvad is. Az apróvad jelentősége visszaszorulóban van.
A Nyíri erdei vadászterületünk nagysága 2.777 hektár. A terület központi részét képezi az 1.235 hektáros vadaskert. Itt él a térség egyik legjelentősebb dámvadállománya, ezen túl kiemelkedő vadászati értéket képvisel a vaddisznó is.


Oktatás, közjólét

Az erdészet keretein belül működik az országos hírű Vackor Vár Erdei Iskola és a 62 hektáros növénygyűjtemény, a Kecskeméti Arborétum. Erdészetünk kezeli az 1848–49-es szabadságharc emlékhelyének és gyűjteményének otthont adó Nyíri Parkerdőt is.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató