Természeti környezet

Társaságunk működési területe Bács-Kiskun megyére terjed ki, több mint 650 ezer hektár közigazgatási területen szétszórtan elhelyezkedő erdőkben folytatunk erdőgazdálkodási tevékenységet. A kezelésünk alatt álló erdők 2,6%-a védett természeti területen fekszik, melyek rendeltetése elsődlegesen védelmi célú, így feladatunk ezen kevés területen a természetes erdei állapotok fenntartása, illetve rekonstrukciója.

Területünk – az erdőgazdálkodást érintő ökológiai tényezők
szempontjából – az országban a legrosszabb adottságokkal rendelkezik, nagy része igen száraz, meszes, szél által összehordott homok, tagolt, gazdag formakincsű és buckás felszínű.

A vízellátás szűkös, a talaj csapadékból származó vízkészlete nem egyenlíti ki a levegő párologtató tevékenysége következtében eltávozó vízmennyiséget. A kontinentális éghajlatú tájon gyakoriak az aszályok, a késői fagyok és az ÉNy-i irányú, tavaszi „böjti” szelek.

A lehetőségeink számbavételére és a problémák megoldására több elemzés is készült. A Duna-Tisza közi homokhátságon a potenciálisan erdőtelepítésre alkalmas területek 83%-a többletvíz-hatástól független termőhelyen van, ami azt jelenti, hogy csak kb. 350-550 mm csapadék áll rendelkezésre, az is számunkra kedvezőtlen eloszlásban. 84%-ban humuszos homok talajtípuson, középmély, mély termőrétegű, gyenge termőképességű területeken folytatunk erdőtelepítést.

Az erdőállomány fafaj összetételében az erdei és a fekete fenyő az uralkodó 47%-kal. Ezt követik a fehér- és szürkenyár 25%-kal, majd az akác 23%-kal. Elsősorban a  Duna hullámterébentalálható nemesnyár fafajú erdőknek  4% a térfoglalása, míg a tölgy, egyéb kemény és egyéb lágy lombos fafajok együttesen 2%-ot sem tesznek ki. A jelenlegi erdőállomány jó része a megelőző évtizedek erdőtelepítésének eredménye. A kezelt erdők 85%-a 40 év alatti életkorú.
Bács-Kiskun megyében, 1998-ban az erdőtelepítési tervek talajvizsgálataiból a genetikai talajtípus és a termőréteg vastagság megoszlása (20%-os mintavétel alapján)

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató